Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral, Türkiye’de obezitenin hızla arttığını ve bu artışın, diyabet, hipertansiyon gibi ciddi hastalıkları tetiklediğini belirtti.

Türkiye'de fazla kilolu bireylerin oranı %66,8’e, obez bireylerin oranı ise %32,1’e ulaşarak Avrupa’daki en yüksek seviyeyi gördü. Uzmanlar, fast-food tüketiminin yaygınlaşması, sağlıklı gıdalara erişimdeki ekonomik zorluklar ve düşük gelir grubundaki yurttaşların sağlıksız gıdalara yönelmesi gibi faktörlerin obeziteyi artırdığını belirtiyor. Ayrıca, şehirleşme ile birlikte fiziksel aktivite alanlarının azalması, düzensiz çalışma saatleri ve stres gibi unsurlar da kilo alımını hızlandırıyor.

Doç. Dr. Alihan Oral, Dünya Obezite Günü'nde yaptığı açıklamada, obezitenin birçok hastalığa zemin hazırladığını vurgulayarak, "Kilo almazsanız veya kilo verip sağlıklı bir yaşam tarzına adım atarsanız, hastalıkları hayatınızdan uzak tutma şansınız var. Kilo verin, sıhhat bulun," dedi.

Obezite Foto

DAHUDER Obezite Çalışma Grubu tarafından 20 ilde yapılan araştırma, 10 binden fazla obez bireyin sağlık verilerini analiz etti. Araştırmaya göre, bu bireylerde diyabet oranı %35, hipertansiyon oranı %54, karaciğer yağlanması oranı %75 ve hiperlipidemi oranı ise %79. Bu veriler, obezitenin sadece bireysel tercihlerle açıklanamayacağını, toplum sağlığını tehdit eden bir olgu haline geldiğini ortaya koyuyor.

Uzmanlar, obezitenin önüne geçmek için bireysel çözümler yerine sistematik sağlık politikalarının geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Avrupa ülkelerinde uygulanan sağlıklı beslenmeyi teşvik eden sübvansiyonlar, çocukluk çağında beslenme eğitimi ve şehir planlamasında yürüyüş ve bisiklet yollarına yer verilmesi gibi adımların Türkiye’de de uygulanması gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca, Türkiye’de gıda enflasyonunun rekor seviyelere ulaşmasıyla birlikte, dar gelirli yurttaşların sağlıklı beslenme seçeneklerinin sınırlı kaldığı ve bütçelerine uygun olduğu için şekerli, unlu ve işlenmiş gıdalara yöneldikleri belirtiliyor.

Mersin'de düzenlenen "4. Çukurova İç Hastalıkları Günleri" sona erdi Mersin'de düzenlenen "4. Çukurova İç Hastalıkları Günleri" sona erdi

Türkiye'nin obezite sorunu, sadece bireysel sağlık değil, toplum sağlığı açısından da büyük bir tehdit oluşturuyor. Sağlık politikalarının gözden geçirilmesi ve toplum genelinde bilinç oluşturulması, bu sorunun çözülmesi adına atılacak en önemli adımlar olacak.

Muhabir: Zeynep Yüksek