Türkiye’nin yaklaşık iki yıldır gündeminde olan ve geçtiğimiz hafta itibarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşmelerine başlanan İklim Kanunu hakkında çok sayıda soru işareti bulunuyor. Sosyal medyada ortaya çıkan dezenformasyon senaryolarıyla birlikte kafalar iyice karıştı. Kanunla birlikte Hatay dahil diğer iller için İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulları oluşturularak eylem planları hazırlanacağı öğrenildi.

Kanun, Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşması ve iklim değişikliğiyle etkin mücadele edilmesi amaçlı düzenlemeler içeriyor. Bu düzenlemeler kısaca şöyle:

-İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulları: Her ilde vali başkanlığında kurulacak bu kurullar, yerel iklim eylem planlarının hazırlanmasını ve uygulanmasını koordine edecek.​

-İklim Değişikliği Başkanlığı: Bu yeni yapı, ulusal ve sektörel raporlar hazırlayacak, teşvik mekanizmaları geliştirecek ve Türkiye Yeşil Taksonomisi'ni oluşturacak. Ayrıca, Emisyon Ticaret Sistemi'ni (ETS) kurarak karbon piyasasını yönetecek .

-Sera Gazı Emisyon İzni: Doğrudan sera gazı emisyonuna neden olan işletmelerin, İklim Değişikliği Başkanlığı'ndan emisyon izni alması zorunlu hale gelecek.

-Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması: İthal edilen malların gömülü sera gazı emisyonlarını dikkate alacak bu mekanizma, karbon kaçağını önlemeyi hedefliyor

-İdari Para Cezaları: Sera gazı emisyon raporunu süresinde sunmayan işletmelere 500 bin TL'den 5 milyon TL'ye kadar; ozon tabakasını incelten maddeleri yasa dışı kullananlara ise 2,5 milyon TL'ye kadar idari para cezaları uygulanacak.

Türkiye geneli konut kampanyası geliyor Türkiye geneli konut kampanyası geliyor

KABUL EDİLEN İLK DÖRT MADDE

Kanun teklifi, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelesinde yasal ve kurumsal bir çerçeve oluşturmayı amaçlıyor. Teklifin geçtiğimiz hafta kabul edilen ilk dört maddesi şöyle:

-Sera gazı emisyonlarının azaltımı ve uyum faaliyetleri, yıllık olarak İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından izlenecek.

-Kamu kurumları ve özel sektör, alınacak iklim tedbirlerine uymakla yükümlü olacak.

-Net sıfır emisyon hedefi, ülkenin kalkınma öncelikleriyle uyumlu biçimde şekillenecek.

-Karbon fiyatlandırmasına ilişkin mekanizmalar, İklim Değişikliği Başkanlığı'nın yetki alanında olacak.

15 Nisan 2025 Salı günü itibarıyla Türkiye'nin ilk İklim Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine devam edilecek.

Muhabir: Hasan Sarp