İŞSİZLİK DÜŞTÜ AMA KADINLAR VE GENÇLER RİSK ALTINDA
TÜİK verilerine göre erkeklerde işsizlik oranı %7,1 olarak ölçülürken, kadınlarda bu oran %11,8 olarak hesaplandı. Genç nüfusta işsizlik ise %16,3 seviyesinde. Özellikle 15-24 yaş arası genç kadınlar için işsizlik oranı %22,3’e kadar yükseldi.
İSTİHDAM VE İŞGÜCÜNE KATILIM ARTTI
İstihdam edilenlerin sayısı 988 bin artarak 32 milyon 620 bin kişiye ulaştı. İşgücüne katılım oranı %54,2’ye yükseldi. Erkeklerde işgücüne katılım %72 seviyesindeyken, kadınlarda sadece %36,8’de kaldı.
EKONOMİDE HİZMET SEKTÖRÜ ÖNE ÇIKIYOR
İstihdamın sektörel dağılımına bakıldığında, en büyük pay %57,9 ile hizmet sektörüne ait. Tarım sektörü %14,8, sanayi %20,7 ve inşaat %6,6 oranında istihdam sağladı. Geçen yıla kıyasla en büyük artış, 656 bin kişinin daha çalışmaya başladığı hizmet sektöründe yaşandı.
ATIL İŞGÜCÜ YÜKSELİYOR: ÇALIŞMAYA HAZIR AMA İŞSİZ!
İşsizlik oranı düşse de atıl işgücü oranındaki artış dikkat çekti. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan bu oran %26,7’ye yükseldi. İş bulmakta zorlanan milyonlarca kişi, ya yarı zamanlı işlerde çalışmak zorunda kalıyor ya da iş aramaktan vazgeçiyor.
EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK İŞSİZLİK ORANLARI
Türkiye’de işsizliğin en düşük olduğu iller %4,0 ile Burdur ve Kastamonu oldu. Öte yandan, işsizlik oranının en yüksek olduğu il ise %18,3 ile Hakkari olarak kaydedildi.
İşsizlikteki düşüş umut verse de atıl işgücündeki yükseliş, iş gücü piyasasında kalıcı bir düzelmenin önünde büyük bir engel olarak görülüyor. Özellikle kadınlar ve gençler için istihdam fırsatlarının artırılması gerektiği vurgulanıyor.