Avrupa Birliği’nin son raporuna göre, Türkiye’den ihraç edilen 27 gıda ürününde insan sağlığı için son derece zararlı olan klorpirifos tespit edildi. Bu madde, çocukların beyinlerinde kalıcı hasarlara yol açabilen oldukça riskli bir içerik taşıyor.

2016’da Türkiye’de bu maddenin ithalatı ve üretimi durdurulmuş olsa da AB verileri, bu kararın uygulanmadığını gösteriyor. Bianet’in aktardığı AB raporuna göre, 1 Ocak 2023 ile 1 Kasım 2023 tarihleri arasında Türkiye’den gönderilen 134 üründen 27’sinde klorpirifos bulundu.

İncelenen gıdalar arasında dokuz limon, altı biber, dört mandarin ve iki mandalina bulunuyor. Tespit edilen klorpirifos değerleri, AB’nin kabul ettiği maksimum oran olan 0,01 mg/kg’nin oldukça üstünde çıktı.

AB’nin 2022 Türkiye raporuna göre, 2020’den itibaren klorpirifos ve klorpirifos-metil ile ilgili yeni standartların uygulanmasına rağmen, Türkiye’den AB’ye ithal edilen meyve ve sebzelerde pestisit kalıntısı bulguları yüksek seviyelerde devam etti. Ayrıca hayvansal gıdalara yönelik hijyen kurallarının uygulanması da ertelendi.

Antalya'da yayladan dönerken mahsur kalan çiftin sağlığı iyiye gidiyor Antalya'da yayladan dönerken mahsur kalan çiftin sağlığı iyiye gidiyor

Klorpirifos maddesinin kullanımı 2016’da Britanya’da, 2020’de AB ülkelerinde, 2021’de ise Kanada ve ABD’de yasaklandı. Türkiye’de ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2016’da yayımladığı karara rağmen AB verileri, klorpirifos ithalatının ve üretiminin durmadığını ortaya koyuyor. Haber Bülteni

Editör: Haber Merkezi