81 ilden 4 binden fazla DNA örneği üzerinden yürütülen araştırma, Anadolu’nun tarih boyunca Asya, Avrupa ve Afrika arasında bir geçiş noktası olduğuna işaret ederken, Türk toplumunun İtalya’nın Toskana bölgesi halkıyla dikkat çekici bir genetik yakınlığa sahip olduğunu gösterdi.

Bu ilginç bulgu, Anadolu’da Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanan eski göçlerin, günümüzdeki genetik yapıyı şekillendirdiğine dair güçlü kanıtlar sunuyor. Koç Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve dünyanın önde gelen üniversiteleri tarafından yürütülen bu çalışma, Türkiye'nin genetik açıdan yüksek çeşitliliğe sahip olduğunu ve Balkanlar, Kafkaslar ile Orta Doğu topluluklarıyla da güçlü genetik bağlantılar taşıdığını doğruluyor.

Eskişehir'de zeytincilik yaygınlaştırılacak... 17 bin Gemlik zeytin fidanı dağıtıldı Eskişehir'de zeytincilik yaygınlaştırılacak... 17 bin Gemlik zeytin fidanı dağıtıldı

Turklerin Benzediği Millet

Bu sonuçlar, Türkiye'de özellikle son yıllarda artan köken merakını bilimsel verilerle aydınlatıyor. Prof. Dr. Tayfun Özçelik, çalışmanın sonuçlarının Türkiye’nin hem Asya hem Avrupa kültürleriyle bağlantılarını somutlaştırdığını ifade ederken, vatandaşları, köken analizlerinde bilimsellikten uzak şirketlerin sunduğu raporlara dikkat etmeleri konusunda uyardı.

Kaynak: Haber Merkezi