Gelişen teknolojiyle birlikte yapay zeka, hayatımızın her alanında daha fazla yer almaya başladı. Cep telefonlarından tabletlere, bilgisayarlardan televizyonlara kadar her anımızda yanımızda olan bu teknoloji, sağlık alanında da kullanılmaya başlandı. Ancak uzmanlar, bu konuda önemli bir uyarıda bulunuyor: Sağlık problemleriniz için yapay zeka sohbet botlarına güvenmeyin!

Yapay Zeka Her Zaman Doğru Yönlendirme Yapmıyor

Erlangen-Nürnberg Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, yapay zeka destekli sohbet botlarının verdiği sağlık bilgileri konusunda ciddi riskler barındırdığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, bu botların verdiği reçeteli ilaçlar hakkındaki bilgilerin yüzde 20’den fazlası, ölüme ya da ciddi yaralanmalara neden olabilecek kadar tehlikeli olabiliyor.

İnternet Arşivi hacklendi! Milyonlarca kişi mağdur olabilir İnternet Arşivi hacklendi! Milyonlarca kişi mağdur olabilir

500 Cevap İncelendi: Sonuçlar Korkutucu!

ABD’de en çok reçete edilen 50 ilaç hakkında yapay zeka sohbet botlarına 10 farklı soru soruldu. Alınan 500 cevap, eczacılar ve farmakoloji uzmanları tarafından titizlikle değerlendirildi. Verilen yanıtların en az yüzde 26’sının bilimsel verilerle çeliştiği, yüzde 42’sinin ise orta düzeyde hatalar içerdiği tespit edildi. Daha da endişe verici olan ise, bu cevapların yüzde 22’sinin ölümcül sonuçlar doğurabilecek kadar yanlış olmasıydı.

Uzmanlar Uyarıyor: Yapay Zeka ile Sağlık Riskine Girmeyin

Uzmanlar, yapay zeka destekli sohbet botlarının sağlık alanında verdiği bilgilerin doğruluğunun sorgulanması gerektiğini ve ciddi sağlık sorunları için mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğini vurguluyor. Sağlığınız söz konusu olduğunda, teknolojinin her zaman güvenilir olmayabileceğine dikkat çeken uzmanlar, yanlış bir yönlendirmenin hayatınızı tehlikeye atabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Kaynak: Haber Merkezi