Hatay’da 6 Şubat depreminin ardından kent merkezlerinde ağır hasar oluşunca daha dağlık, zemini sağlam olduğu nedeniyle evlerin yıkılmadığı köylere göç başladı.

Deprem sonrası şehre iç göç yaşandı, bir hareketlilik oldu. Bu hareketlilik bir yandan kalabalık şehirlerin daha da kalabalık hale gelmesine, diğer yandan ise afet yaşanan şehirlerin nüfusunun azalmasına neden oldu. Depremzedelerin büyük bir çoğunluğunun geçici ve kış şartları nedeniyle sığınacak bir yer bulamadığı için ayrılmak zorunda kaldı.

Mücbir Sebep Halinin Uzatılması Bizi Rahatlatmadı Mücbir Sebep Halinin Uzatılması Bizi Rahatlatmadı

Kendine güvenli yer arayan depremzedelerin bir kısmı başka şehirlere, çoğunluğu ise kırsal kesimlere göç etti.

Uzmanlar, merkezden kırsala göçün nedenlerini sıralayarak, “İnsanların kırsal kesimde de hâlâ bağları var. Bu önemli bir şey. Çünkü neticede insanların kırsaldaki ahşap evleri, tek katlı evleri daha güvenli. Bir biçimde sığınmak için de olsa buralara gidebildiler veya orada müstakil arazilerin üzerine geçici barınmak için belki bir konkeynır, çadır, barınak oluşturabildiler. Bu şehir dışına göç etmemek açısından veya bu göçü frenlemesi açısından önemli bir gösterge. İç göç dediğimiz zaman sadece başka kentlere olan göçü değil, köylere doğru da bir hareketliliği de konuşmuş oluyoruz” görüşünü savundular. Nebihe Mazmanoğlu

Editör: Haber Merkezi