CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara AFAD İl Koordinasyon Merkezinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz başta olmak üzere pek çok üst düzey yetkilinin, milletvekillerinin ve belediye başkanlarının katıldığı toplantıda bir konuşma yaparak Hatay’ın deprem sonrası yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

Kara toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi: “AFAD İl Koordinasyon Merkezinde yapılan toplantı, şehrimizin sorunlarını dile getirmek için önemli bir zemin ve olanak sağladı. Hatay’ımızın en acil sorunlarını, beklentilerini ve özlemlerini, bu sayede, devletin en yetkili makamlarıyla paylaştık. Hem tarihe not düşmek hem de Hatay’ımızın ihtiyaç duyduğunu göstermek açısından, aşağıdaki listeyi kamuoyuna sunuyoruz.

Türkiye'nin obruk tehlike ve risk haritası güncelleniyor Türkiye'nin obruk tehlike ve risk haritası güncelleniyor

1 – Kira yardımlarının kesilmesi, yurttaşlarımızı en olumsuz etkileyen uygulamaların başında gelmektedir. Kira destek ödemelerinin, gerekirse artırılarak, devam etmesi gerekmektedir.

2 – Mali müşavir ve avukatlar, depremde iş yerlerini kaybetmiş; aynı zamanda ölümler ve özellikle sanayi işletmelerindeki yıkım nedeniyle, gelir kaybına da uğramışlardır. Bu nedenle, KOSGEB desteklerinden, belirli bir miktarda da olsa yararlanmalıdırlar.

3- Esnafımızın, onaylanan ancak bir türlü hesaplarına intikal etmeyen KOSGEB kredilerine ulaşmaları sağlanmalıdır.

4- Mücbir sebep hali uzatılmalı; ödenmesi talep edilen vergi borçları için teminat ve rasyo şartı, bir istisna olarak, deprem bölgesinde aranmamalıdır.

5- Rezerv alan uygulaması kapsamı, hızı, hedefleri açısından tekrar gözden geçirilmelidir. Bu uygulamanın mahalle yaşantımızı ve çok kültürlü yaşama tecrübemizi zedeleme ihtimali göz önüne alınmalıdır. Hasarsız ve az hasarlı binalar, halkın talebi doğrultusunda, rezerv alan dışında bırakılmalıdır.

6- Hatay genelinde, ancak özellikle de iktisadi faaliyetin yoğunlaştığı çarşılardaki elektrik ve internet kesintileri, yurttaşlarımızın en çok şikayetçi olduğu konuların başında geliyor. Bu kesintilerin önlenmesi gerektiğinin de altını çizdik.

7- Konteyner çarşılar, depremde kaybedilen ticari meskenlerin boşluğunu doldurmaktadır. Bununla birlikte daha fazla işletmeye hizmet sunabilmeleri ve müşteri çekebilmeleri için cazibe merkezi haline getirilmelerine yönelik bir beklenti bulunmaktadır.

8 – Honda Kavşağı’nın trafik yükünü azaltacakve trafik akışını rahatlatacak biçimde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

9 – Reyhanlı Barajı’yla ilgili birtakım sıkıntıların ve toplu elektrik faturası gönderimlerinin çiftçilerimizi zor durumda bıraktığı, zirai faaliyetlerini sekteye uğrattığına dair şikayetler ciddiye alınmalıdır.

10 – Depremden kısa bir süre sonra başlatılacağı ilan edilen fakat geçen 15 ay içerisinde tümüyle unutulan, bir daha telaffuz bile edilmeyen eşya yardımları başlamalıdır.

11– Önemli bir istihdam kaynağı olarak hem doğrudan hem de çarpan etkisiyle kentimizin iktisadi hayatı ve ailelerin geçimi açısından yararlı bulunan TYP programı yeniden başlatılmalıdır. Bu mümkün değilse alternatif istihdam programları üzerinde çalışılmalıdır.

12 – Merkezi yönetim bütçesinden belediyelere kaynak aktarımı konusunda sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorun, yerel yönetimlerimizin makine-teçhizat başta olmak üzere ekipman ve hizmet sağlamasını zorlaştırmaktadır.

13 – Tüm yurttaşlarımızın ortak ve en büyük beklentisi olarak, konutlar bir an önce tamamlanmalı; konteyner kentlerde yaşayan yüz binlerce insanımız bu geçici yaşam alanlarından konutlarına geçmelidir.

14 – Üniversitelerimize ödenen “geliştirme ödenekleri” meblağ olarak yükseltilmelidir.

15 – Eğitim kurumları başta olmak üzere, kamu binalarının güçlendirme işlemleri hızla tamamlanmalıdır.

16 – Üniversitelerin, yeni eğitim-öğretim yılında yüz yüze eğitim gerçekleştirebilecek altyapıya sahip olması sağlanmalıdır.

17 – Öğrenci yurtlarındaki güvenlik önlemleri, öğrencilerin talepleri doğrultusunda artırılmalıdır.

Maddeler halinde listelediğimiz tüm bu konu başlıkları, Hatay’ın 15 ay sonra ne durumda olduğunun bir özeti, aynı zamanda yetkili kurum ve kuruluşlara yapılmış bir çağrıdır: Bizler 15 ayın sonunda halen elektrik kesintilerinden söz ediyor, ticaretimizi ayağa kaldırmaya çalışıyor, bütçe sorunlarıyla uğraşıyoruz. Hatay’ın sorunlarını zamana havale ederek değil, inisiyatif alarak çözebilirsiniz. Biz şehrimizi o parlak ve her anlamda zenginlik içindeki günlerine döndürünceye kadar, bu alanlardaki gayretimizi sürdüreceğiz. Bu, tüm hemşehrilerimize ve doğduğumuz topraklara verdiğimiz sözümüzdür. Hatice Katırcıoğlu

Editör: Haber Merkezi