Kurak geçen sonbahar pek çok bölgede kuraklık riskini artırdı. Türkiye’de eylül, ekim, kasımda yağışlar yüzde 40’a kadar düştü. Uzmanlar, yeni yıla kadar yağışların beklentinin altında kalacağını belirterek kuraklık alarmı verilmesini önerdi.

BARAJLARIN DOLULUK ORANINDA CİDDİ DÜŞÜŞ

Sonbahar yağışları bu yıl istenilen düzeyde değildi. Kış mevsimine girilmesiyle birlikte yağışlar beklentileri karşılamadı. Yağışsız geçen mevsim nedeniyle barajlardaki doluluk oranı azaldı. Hatay’da Karaçay barajındaki su oranı %46, Yayladağı barajında ise %18’e kadar düştü.

KURAK BİR KIŞ GEÇİRİYORUZ

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan verilerine göre, ekim ayında Türkiye genelinde yağışlar % 38 düştü. Eylül 2022 yağışları, hem ortalamanın hem de geçen yılki yağışların altında gerçekleşti.

SU KAYBI AZALTILMALI

Eylül, ekim ve kasımın ilk yarısında ülke genelindeki yağışların olması gerekenden % 40 düşük seyrettiğine dikkat uzmanlar: “Barajlardaki kalan suyu iyi kullanmamız, yağmur sularını toplayacak projeleri hayata geçirmemiz gerek. Kurak bir kış geçiriyoruz. Nehir, göl ve barajlardaki su kaybının ciddi azalmasına bağlı meteorolojik kuraklık, hidrolojik kuraklık dediğimiz tabloya dönüş durumda. Hidrolojik kuraklık sonrası tarımsal kuraklık ortaya çıkarsa, toprak suya doyamayacağından ilkbahar, yaz dönemi tarımsal üretimde kriz yaşanabilir. Artık 4 mevsim değil, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen, baharlarında ortadan kalktığı bir değişim söz konusu. Bir diğer gözden kaçan büyük sorun ise şehirleşme etkisi. Şehirleşme ve betonlaşma çok ciddi ısı adası etkisi ve kar yağışlarında düşüşe neden oluyor. Büyükşehirlerde kar yağışlarının yüzde 50 azalmasının nedeni ısı adası etkisi.” İfadelerini kullandılar.

Eren’den Bayındır’a Hayırlı Olsun Ziyareti Eren’den Bayındır’a Hayırlı Olsun Ziyareti

Erhan UNAY

Editör: Haber Merkezi