Hatay Depremzede Derneği ve Hatay Deprem Dayanışma Derneği, geçtiğimiz 470 gün içinde yaşanan depremin ardından yaşadıkları sorunları dile getirmek için ortak bir basın açıklaması düzenledi. Konut teslimi konusundaki belirsizliklerin yanı sıra rezerv alanı ve hasarlı binaların akıbetine dair endişelerini paylaşan dernekler, kentin sokaklarında mülksüzleştirme ve demografik yapının bozulması gibi endişelerin yaygın olduğunu belirtti.

42 BİN 330 KONUT TESLİM EDİLMİŞ EDİLECEK 42 BİN 330 KONUT TESLİM EDİLMİŞ EDİLECEK

Depremzedeler, rezerv alanı kavramının ne anlama geldiğinin hala net olmadığını ve bu süreçte yaşadıkları belirsizliklerin giderek arttığını ifade etti. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir İl koordinasyon toplantısında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yöneltilen soruların yanıtlarının yetersiz olduğunu dile getiren dernekler, özellikle orta hasarlı binaların akıbetine dair net bir plan olmadığını vurguladı.

Açıklamada, rezerv alan içinde yer alan az-orta hasarlı binaların yıkılması kararının, birçok depremzedeyi mağdur ettiği ve hak kaybına neden olduğu belirtildi. Ayrıca, sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmemesi ve depremzedelerin karar alma sürecine yeterince dahil edilmemesi eleştirildi.

Hatay Depremzedeleri, yaşam hakkının sadece sözlerle değil, imzalanmış sözleşmelerle ve çıkarılan yasalarla korunması gerektiğini vurgulayarak, devlete olan güvenlerini kaybettiklerini ifade etti. Sürecin Hatay halkıyla müzakere edilerek şeffaf bir şekilde yürütülmesi ve rantın önlenmesi gerektiği vurgulandı.

Son olarak, depremzedeler, yaşadıkları sorunları dile getirmekten vazgeçmeyeceklerini ve Hatay halkı olarak memleketlerine sahip çıkmaya devam edeceklerini belirtti. Zeynep Yüksek

Editör: Haber Merkezi