Çalışanlar, 2025 yılı itibarıyla bu kartlar ile market alışverişi yaparken dikkatli olmalı. SGK, yemek kartları ve benzeri ödeme araçlarının kullanımına dair yeni düzenlemeler getirdi. Peki, yemek kartı ile alışveriş yaparken prime esas kazançtan muafiyet uygulanacak mı? İşte yanıtlar...
YEMEK KARTLARI SADECE YEMEĞE HARCANMALI!
SGK'nın açıklamasına göre, yemek kartı veya kuponları sadece yemek bedeli ödemelerinde kullanıldığında, yüklenen tutar prime esas kazanca dahil edilmeyecek. Ancak, kartlar ya da kuponlar, yemek dışında başka amaçlarla kullanılmaya başlandığında, bu sefer uygulama değişiyor.
Yemek dışındaki harcamalar, 158 TL'yi aşarsa, bu fazla tutar prime tabi olacak ve çalışanların kazancına dahil edilecek. Yani, yemek kartı ile alışveriş yaparken yalnızca yemek ödemeleri için harcama yapmanız gerekiyor. Aksi takdirde, SGK bu harcamaları gelir vergisine dahil tutarak prim hesaplamalarına ekleyecek.
2025’TE YEMEK PARASI NE KADAR?
2024 yılı, çalışanlar için yemek parası açısından önemli bir yıl oldu. 1 Ocak itibariyle günlük yemek ücreti KDV dahil 170 TL olarak belirlenmişti. Bu artış, yıllık enflasyon oranını geçerek dikkatleri üzerine çekti. Ancak, 2025 yılına girerken yemek parasında önemli bir artış daha yaşandı.
2025 yılında yemek parası tutarı 240 TL olarak belirlendi. Bu, yüzde 41’lik bir artışa tekabül ediyor. Yani, çalışanlar aylık 6.240 TL yemek parası alacak!
Peki, bu artışın çalışanlar üzerindeki etkisi nasıl olacak? Yeni düzenlemeler, çalışanların günlük harcamalarını daha rahat bir şekilde karşılamasına olanak tanıyacak. Ancak, bu artışın sadece yemek kartı kullanımına dair yapılacak düzenlemelerle sınırlı olduğunu unutmamak gerekir.
Yemek Kartları, Çeki ve Kuponları İle Alışveriş Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yeni yılla birlikte yapılan bu düzenlemeler, çalışanların yemek kartlarını ya da kuponlarını kullanırken daha dikkatli olmalarını gerektiriyor. Yemek dışında harcama yapılması halinde, SGK prim kesintisi uygulanacak ve bu harcamalar kazanca dahil edilecek. Çalışanlar, yemek kartlarıyla sadece yemek bedeli ödemek zorunda kalacak.
İlgili düzenlemeye göre, yemek kartı ya da kuponu üzerinden harcanan miktarın 158 TL’yi geçmesi durumunda, fazla tutarın prime tabi tutulması kaçınılmaz olacak. Yani, yemek harcamalarına özen gösterilmesi gerekecek.
ÇALIŞANLARIN AKILLARINDA BULUNMASI GEREKENLER
2025 yılında yemek parası artışı, çalışanların yaşam standardını iyileştirecek gibi görünse de, yemek kartlarının kullanımında yapılan düzenleme, bazı yanlış anlamalara yol açabilir. Yemek kartları, sadece yemek ödemeleri için kullanılmalı. Market alışverişi ya da diğer harcamalar için kullanımı yasak değil, ancak aşılması gereken bazı sınırlar söz konusu. Bu sınır aşılırsa, SGK'nın prim muafiyetinden faydalanılamayacak.
Yeni açıklamalar doğrultusunda, yemek kartı kullanımıyla ilgili işverenlere ve çalışanlara büyük sorumluluk düşüyor. Herhangi bir yanlış kullanım, çalışanların primlerinden kayıp yaşamalarına yol açabilir. 2025 yılı itibariyle yapılan bu düzenlemeler ile yemek kartları ve kuponları hem çalışanlar hem de işverenler için kritik bir öneme sahip olacak.