Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, “Yıkılan okul binaları hâlâ yerine inşa edilmedi. Şimdi de bölgede yapılacak birçok çalışma konusunda tasarruf tedbirleri paketinin arkasına sığınılıyor” dedi.

HASARLI OKULLARIN İHALESİNE ŞUAN BAŞLANACAK
2024-2025 eğitim öğretim yılı 9 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Yeni eğitim- öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından bölgedeki sıkıntılar hâlâ devam ediyor. Ulusal medyaya konuşan Tıraş, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman’daki eğitim sendikaları, bölgede yeni döneme ilişkin çalışmaların yeterli düzeyde yapılmadığını kaydetti. Depremde yıkılan okulların yerine yeni okulların hâlâ yapılmadığını ifade eden sendikalar, hasarlı okulların ihalesine ise geçtiğimiz haftalarda başlandığına dikkat çekti.
Depremin ardından bir okulda birden fazla okulun öğrencilerinin eğitim görmesi nedeniyle ikili eğitime geçildi. Eğitim sendikaları, ikili eğitim ile ders sürelerinin kısaldığını ve bu durumun niteliksiz eğitimle sonuçlandığını ifade ediyor.

KPSS Ortaöğretim sona erdi KPSS Ortaöğretim sona erdi

“ÖĞRENCİLER EYLÜL AYINA KENDİ OKULLARINDA BAŞLAYAMAYACAK’‘
Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, şehirde depremden hasar gören okulların ihalesinin geçtiğimiz haftalar içerisinde yapıldığını belirterek bu çalışmalara geç kalındığını ifade etti. Bu nedenle birçok öğrencinin yeni döneme kendi okulunda başlayamayacağını söyleyen Tıraş, şunları kaydetti:
“Depremin üzerinden 19 ay geçti ve hem kentte hem okul binalarında yeterli düzeyde eğitim öğretime hazırlık yapıldığını göremiyoruz. Hatay’da depremden sonra yaklaşık 200’ün üzerinde okul kullanılmaz hale geldi. Antakya ilçesinde yaklaşık 190 tane eğitim binası vardı ve depremin ardından 90 tanesi kullanılamayacak durumdaydı. Hasarlı okulların bir kısmının ihalesi bu geçtiğimiz ağustos ayı içerisinde yapıldı. İhaleler ağustos ayı içerisinde yapılınca haliyle çalışmalar üç, dört ay sürecek. Öğrenciler yine eylül ayına kendi okullarında başlayamayacak. Yıkılan okul binaları hâlâ yerine inşa edilmedi. Şimdi de bölgede yapılacak birçok çalışma konusunda tasarruf tedbirleri paketinin arkasına sığınılıyor.”

“İKİLİ ÖĞRETİM İLE DERS SÜRELERİ KISALIYOR”
Şehirdeki öğrencilerin dezavantajlı olduğunu dile getiren Tıraş, depremin ardından ikili öğretime geçilmesiyle birlikte liselerde 80, ortaokulda 70 ve ilkokulda 60 dakika ders kaybı olduğunu söyledi. Tıraş, “Bunlara rağmen Milli Eğitim Bakanlığı, bu öğrencileri başka illerdeki öğrencilerle ortak sınava tabi tutuyor. Bu öğrencilerin sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları olmadığı için akademik açıdan da desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Muhabir: Hatice Katırcıoğlu