İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Hatay Genç İHH Başkanı İlker Gürdo, Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yaptığı zulme karşı, ulusal ve uluslararası kamuoyunu farkındalığa çağırdı.

Antakya Habib-i Neccar Camisi önünde yapılan basın açıklamasında Çin Hükümetinin özellikle 2017 yılından bu yana sayıları bin 200’ü geçen toplama kamplarında 1 ila 3 milyon kişiyi zorla alı koyduğunu belirten Gürdo, “Çin zulmünün diğer bir adı da adım adım soykırımdır. Doğu Türkistanlılar, inanmadıkları Çin Komünist Partisi ideolojisinin söylemlerini, marş ve şiirlerini ezberlemek zorunda bırakılıyorlar. Sanki bir dinmiş gibi, Çin Komünist Partisi’nin liderine tazime zorlanıyor.”üüdedi.ü

HİÇ BİR SOYKIRIM UNUTULMASIN

Ülkesi Bosna’da nice soykırımlara şahitlik eden Aliye İzzetoviç’in, “unutulan soykırım tekrarlanır” söylemini hatırlatan Gürdo, “Hiçbir soykırım elbette unutulmasın ve insanlık ailesi bir daha asla soykırımlarla yüz yüze kalmasın duasıyla, Çin’in Doğu Türkistanlılara yaptığı bu zulme karşı, ulusal ve uluslararası kamuoyunu farkındalığa çağırıyoruz. Doğu Türkistan bir etnik grubu girişilmiş en yaygın ve sistematik baskı rejimlerinden birine sahne olmakta. 2016 yılından bu yana 1 ila 3 milyon Uygur, toplama kamplarıyla hürriyetlerinden yoksun bırakıldı, işçi kölelere dönüştürüldü.”

Mücbir Sebep Halinin Uzatılması Bizi Rahatlatmadı Mücbir Sebep Halinin Uzatılması Bizi Rahatlatmadı

ü“En son yaşanan elim yangın faciası ile Çinli görevlilerin bu faciaya seyirci kalmaları bir kez daha göstermiştir ki, Çin Komünist Partisi ve yönetimi, zalim ve katildir. Peki ne yapmalı? Çin, Doğu Türkistan’daki uygulamalarından açıkça anlaşıldığı şekilde, Han milletinin üstünlüğüne dayanan ırkçı bir devlettir. Doğu Türkistan’da Uygur, Kazak, Kırgız olmak bugün adeta suç telakki edilmekte ve insanlar peşinen düşman ve terörist olarak yaftalanmaktadır. Özellikle Çin’in bu tutumundan vazgeçmesi gerektiğini ilkesel olarak hem uluslararası toplumun hemde kamuoyunun kabul etmesi gerekmektedir.”

VAHŞETİNİ DERHAL DURDURACAK SAHİCİ ADIMLAR ATMALIDIR

ü“Doğu Türkistan da kurulan ve Uygur, Kazak, Kırgız ile diğer azınlık gruplarının evlerinin evlerinin içine kadar takip edilmesini sağlayan ileri teknoloji ürünü takip ve gözetleme sistemleri derhal kaldırılmalı, sokak sokak, cadde cadde, ev ev uygulamaları yapan bin 400’ü aşkın güvenlik şirketi görevlisi bölgeden çekilmelidir. Çan Dünya Sağlık Örgütü’nü ve bağımsız sağlık kurumlarını derhal kamplara davet etmelidir. Birleşmiş Milletler Cin’in İnsan Haklarını ayaklar altına alan toplama kampları vahşetini derhal durduracak sahici adımlar atmalıdır.”

ü“Toplama kampları utancından kurtuluncaya kadar tüm ülkeler Çin ile siyasi, ticari ve askeri bağlarını koparmalıdır. Çin’in en büyük ortağı İslam dünyasıdır, bu çerçevede ekonomik yaptırım mekanizmalarının etkinliği göz ardı edilmemelidir. Doğu Türkistan Konusunda İslam dünyasının çatı kuruluşu olan İslam İşbirliği Teşkilatı adeta yok hükmündedir. İslam İşbirliği Teşkilatı kuruluş misyonunu deruhte etmelidir. Zira teşkilatının mevcut tutumu Çin’i daha da cesaretlendirmektedir.” dedi.

Genç İHH Hatay Başkanı İmker Gürdo sözlerini şöyle tamamladı, “Son olarak belirtmek isteriz ki, dün olduğu gibi, bugün ve yarın da her türlü hak ihlaline karşı mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz ve mazlumların yanında kalmaya devam edeceğiz. Çünkü bizler inanıyoruz ki Martin Luther King’in ifade ettiği gibi, “Herhangi bir yerdeki adaletsizlik, her yerdeki adalete yönelik bir tehdittir. Allah Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin yanında olsun.”

Yapılan basın açıklaması, Doğu Türkistan’da zulme uğrayan Uygur Türkleri için edilen dualarla son buldu.

Cuma ZEYBEK

Editör: Haber Merkezi