Deprem sonrası eczacıların yaşadığı problemlere dikkat çeken Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, "Konteynerde yaşam mücadelesi verirken yasamız gereği 2 sene sonra konteynerde hizmet verme hakkımız doluyor. 6 şubat 2025 tarihinde konteynerden çıkmamız istenebilir " dedi.

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, 6 Şubat sonrası yaşadığı problemlerle ilgili değerlendirmede bulundu.

Görev kuvvetlerinin 'Milli Anadolu Ankası' tatbikatı başarıyla sürüyor Görev kuvvetlerinin 'Milli Anadolu Ankası' tatbikatı başarıyla sürüyor

20 METREKAREYE SIĞMAYA ÇALIŞIYORUZ

Başkan Sönmez, "Deprem bölgesindeki eczacıların sorunu diğer bölgedeki eczacıların kat kat üzerinde. Biz burada yaşam mücadelesi veriyoruz. Var olma mücadelesi veriyoruz. 20 metrekarelik konteynerlerde hizmet vermeye çalışıyoruz. 100 metrekareye sığamadığımız alana 20 metrekareye ilaçları sığdırmaya çalışıyoruz. Sıcak yaz aylarında soğuk kış aylarında 20 metrekarelik alanda hizmet vermek oldukça zor durum. İlaçların saklama koşullarına uyması için ciddi emek sarf ediliyor"

dedi.

KİRALAR ECZACILARI DA VURDU

Deprem bölgesinde kiraların yüzde 300 oranında arttığını belirten Sönmez, "Gider kalemlerimiz ciddi oranda arttı. İlaca zam gelmedi karlılık enflasyonun altında ezildi. Deprem bölgelerinde kiralar yüzde 300 oranında arttı. Personel giderleri ciddi boyutta. Şu an vergi ve primleri ödemiyoruz ama Kasım ayından sonra ödemeye başlayacağız"

dedi.

18 ECZACI TERK ETTİ

"Malatya'yı terk eden eczane sayımız 18" diyen Sönmez, 16 Eczanenin de ruhsatını askıya alıp beklemeye başladığını söyledi. Sönmez, "Deprem öncesinde 264 tane eczanemiz varken deprem sonrasında 220 ye kadar düştü. Yeni açılan eczaneler oldu. Güncel sayı 244 eczane bulunuyor. Konteynırda hizmet vermeye çalışan eczane sayısı 48. Çarşıda yapılan eczanelerden kaç tanesine cevap verecek belli değil. Konteynırdaki yaşam mücadelemiz bir süre daha devam edecek gibi duruyor"

dedi.

KONTEYNERLER BOŞALTILACAK MI?

Yasa gereği 2025'in Şubat ayında konteynerde hizmet verme sürelerinin dolduğunu belirten Sönmez,

"Konteynırda yaşam mücadelesi verirken yasamız gereği 2 sene sonra konteynırda hizmet verme hakkımız doluyor. 6 şubat 2025 tarihinde konteynırdan çıkmamız istenebilir. Talebimiz sağlık bakanına ilettik. Kendisi bu konu hakkında erteleme yapacağını söyledi" açıklamasında bulundu.

Muhabir: Haber Bülteni