Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, iktidarın ithalata dayalı ekonomik politikaları sonucunda ülkemizde tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geldiğini dile getirdi.

Hükümetin açıkladığı alım fiyatı ve destek miktarının çiftçiyi hayal kırıklığına uğrattığını söyleyen Kaya, “Geçtiğimiz 1 yılda üretim maliyeti yüzde 46 artmasına rağmen iktidarın verdiği rakam çiftçiyi enflasyona karşı tam anlamıyla ezdirmiştir” dedi.

Çiftçilere Destek Ödemesi Hesaplara Aktarıldı Çiftçilere Destek Ödemesi Hesaplara Aktarıldı

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, yaptığı yazılı açıklamayla iktidarın tarım politikalarını eleştirdi. İktidarın izlediği yanlış politikalar sonucu tarım gibi stratejik bir alanda bile ithalat yapan ülke haline gelindiğini ifade eden Kaya, “Devlet aklıyla değil tüccar kafasıyla atılan adımlar sonucu işler daha da karmaşıklaşmış, dış ticaret açığını kalıcı hale getiren bir gerekçe de tarım ürünlerindeki ithalat anlayışı olmuştur” dedi.

İNSANIMIZ AVRUPA’NIN EN PAHALI ETİNİ TÜKETMEK ZORUNDA KALMIŞTIR

Kaya, iktidarın ithalata dayalı ekonomik politikaları sonucunda ülkemizde hayvancılığın bitme noktasına geldiğini dile getirerek, “İnsanımız Avrupa’nın en pahalı etini tüketmek zorunda kalmıştır. Latin Amerika’dan, Sırbistan’dan getirilen etler ile piyasa dengelenmeye çalışılmış ama bunlar boş bir beklentiden öteye geçememiş, her yapılan ithalat birer yarayı daha azdıran pansuman tedbire dönüşmüştür. Desteksiz kalan çiftçimiz bir sene sonrasını göremediği için günü kurtarmaktan başka çaresi kalmamış, ekilemeyen arazilerimiz her geçen yıl arttıkça artmış, insanlarımız üretimden koşarcasına uzaklaşmak zorunda bırakılmıştır. Tüm zorluklara rağmen ekmeye devam eden çiftçilerimiz ise çaresizlik içinde kendilerini anlayacak birileri çıkar mı diye ümitle beklemeye devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

ÜLKEMİZİN GELECEĞİ KARARTILMAMALIDIR

Hükümetin açıkladığı alım fiyatlarına tepki gösteren Kaya, “TÜİK verilerine göre, bu yıl buğday üretimi geçen yıla göre yüzde 3,8 artışla 20,5 milyon ton, arpa ise geçen yıla göre yüzde 1,2 artışla 8,6 milyon ton olacak. Çiftçimiz bu yıl sadece yüzde 5’lik bir kazanç için buğdayda 11 bin TL, arpada ise 10 bin TL alım fiyatı beklerken hükümet tarafından yapılan açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada ise 7 bin lira olarak açıklamıştır. Hükümetin verdiği alım fiyatı ve destek miktarı çiftçimizi hayal kırıklığına uğratmıştır. Geçtiğimiz 1 yılda üretim maliyeti yüzde 46 artmasına rağmen iktidarın verdiği rakam çiftçiyi enflasyona karşı tam anlamıyla ezdirmiştir. Üstelik mazota, elektriğe gelen zamlar çiftçinin belini daha da bükmüştür. Tarım Türkiye için artık bir milli güvenlik sorunudur. Bu gerçeğe göre politikalar belirlenmeli, ülkemizin geleceği karartılmamalıdır” değerlendirmesinde bulundu. Haber Bülteni

Editör: Haber Merkezi