Bilgili bir hükümdar mı? Seks delisi mi? Hırslı bir anne mi? Yoksa Afrika kraliçesi mi? İnsanların Kleopatra hakkındaki görüşleri hemen hemen aynı: Güzel bir kadındı ve oldukça ihtiraslıydı.
Sadece hafif meşrep bir kadın değil, kraliçeydi.
Romalı şair Horacius ise Kleopatra’nın öldüğü gün “zafer flamalarının çıkartılıp, evlere asılmasını” önermişti. Roma halkı da O’nu yöneticilerini baştan çıkaran, tüm kötülüklerin kaynağı, sonradan Mısırlaşmış Yunanlı bir tehlike olarak görüyordu.
Romalı ünlü tarihçi Plutarkhos ise Kleopatra’yı şöyle tanımlıyordu: “Sesi, istediği her titreşimi çıkarıp, istediği her dili kullanabildiği çok telli bir müzik aleti gibiydi.”
Adı pek çok politik ve askeri mücadeleye karışan Mısır Kraliçesi'ni asıl popüler yapan ise, Roma'nın en ünlü generalleriyle yaşadığı aşklar ve entrika dolu hikayelerdir.
Bunlardan biri vardır ki; Mark Antony ile yaşadığı aşk… Efsaneleşmiş, yıllar sonra William Shakespeare tarafından da kaleme alınmıştır.
Üstelik, Antakya’ya sık sık Asi nehri üzerinden gelen kraliçe ile Antony, burada evlenmişlerdir.
Bu aşkın detayına geçmeden önce Kleopatra'yı daha yakından tanıyalım:
* Mısır'ın bu en ünlü kraliçesinin aslında Mısırlı olmadığını biliyor muydunuz? M.Ö. 300'lü yılların başında Mısır'da Batlamyus Hanedanı dönemi başladı. İşte M.Ö. 69 yılında dünyaya gelen Kleopatra bu hanedanın üyesi olup aslında Yunan kökenliydi.
* Günümüzde sadece güzelliğinden ve güzellik sırlarından bahsedilen Kleopatra, aynı zamanda çok zeki bir kadındı. 9 dil bildiği ve matematikle ilgilendiği rivayet edilir. Mısır dili, Yunanca, Arapça, Farsça, İbranice ve Latince bu diller arasındaydı.
*O dönem hanedan üyeleri, Mısırlılarla karışmamak için kendi soyundan gelen kişilerle evleniyorlardı. Bu nedenle babası öldükten sonra 17 yaşındaki Kleopatra küçük erkek kardeşiyle evlenerek tahta geçti.
Cesur ve zeki kraliçe, Roma'yı sarsıyordu!
*Halka yakınlaşmak için Mısır dinini ve dilini öğrenmeye başladı. Gücünü artırmak için kendini Mısır tanrıçası İsis'in enkarnesi olarak tanıttı.
*O sırada Mısır'da çıkan iç karışlıklılar sonrası kardeşi tarafından iktidardan uzaklaştırılarak sürgüne yollandı.
*İktidarı ele geçirmek isteyen Kleopatra, Roma'dan yardım istemeye karar verdi. Çünkü kardeşi ile ünlü general Jül Sezar'ın arası açılmıştı.
*Bu durumdan faydalanmak isyeten Kleopatra'nın Roma'ya gidip bir halı içinde gizlice Sezarı'ın sarayına girdiği ve onu kendine aşık ettiği söylenir. Sezar, Kleopatra'nın aklından ve cesaretinden oldukça etkilenmişti. Kendini sardırdığı kilim içinde boğulmak üzereyken Sezar'a ulaşmaya cesaret eden bu kadın, tahtını da geri almayı başarmıştı. Koskoca Sezar'ı kendine aşık etmişti.
*Zaten evli olan Sezar'ın bir de üstüne yabancı bir kraliçe getirmesi başlı başına bir skandaldı.
Fakat tüm bunlara rağmen Sezar, Roma'da Kleopatra'nın bir altın heykelini diktirmekten vazgeçmemiştir.
*İki imparatorluğu birleştirerek büyük güce sahip olmak isteyen Kleopatra'nın hayali Sezar'ın suikaste kurban gitmesiyle suya düştü.
Kleopatra’nın büyük aşkı: Antony
Sezar'ın ölümünden sonra tek yasal varisi ve aynı zamanda yeğeni olan Oktavyus ile general Mark Antony arasında iktidar savaşları başlamıştı.
Roma İmparatorluğu, Octavian ve Antony arasında paylaşıldı. Doğu’nun yönetimi Antony’e, Batı’nın yönetimi Octavian’a ait oldu. Antony, Doğu bölümünü yönetmek için Antakya’ya geldi (Akşit, 1985:31). Antony, M.Ö.42 yılında Antakya’dan ayrılarak İskenderiye’ye Kleopatra ile görüşmeye gitti. Antonius Kleopatra'ya delice aşık oldu.
Ayrıca Bu görüşmede, Pers tehlikesi ve Antakya bölgesinin güvenliği için anlaşma yaptı. Pers ordusu, M.Ö.40 yılında Suriye bölgesine saldırarak Antakya dâhil bütün bölgeyi ele geçirdi. Bunun üzerine Antony, büyük bir orduyla Antakya’ya doğru hareket etti. Roma ordusu, Persler’i mağlup ederek Antakya bölgesinden çıkardı.
Antony M.Ö.37 yılında Antakya’ya geldi ve bu şehirde Persler’e karşı kullanmak için askeri üs kurdu. Antony, Fonteius Capito’yu, Kleopatra’yı Antakya şehrine getirmesi için İskenderiye’ye gönderdi. Mark Antony, Oktavyus'un kız kardeşiyle evli idi. Kleopatra Gemileri ile Asi (Orontes) Nehri Üzerinden Antakya'ya (Antioch) kadar gelirdi. Kleopatra Antakya şehrine ulaştığı zaman Antony, M.Ö. 36 yılında Antakya’da küçük bir seromoni yapılarak Kleopatra ile evlendi. Antony düğün hediyesi olarak Kleopatra’ya Suriye bölgesini verdi. Kleopatra'nin Antonius'dan da iki kız çocuğu oldu. Antony’nin bu davranışları Roma’da iyi karşılanmadı.
Ölümünde bile cesur Mısır prensesiydi
M.Ö. 31 yılında iplerin iyice gerilmesiyle iki taraf arasında Aktium Deniz Savaşı başladı ve bu savaş iki sevgilinin de sonunu hazırladı. Aktium'da yapılan savaşta Kleopatra ve Marcus kaçmak zorunda kaldı.
Sonradan Batı’nın Doğu’ya karşı galibiyeti olarak yorumlanan savaş sonunda daha fazla dayanamayan Mark Antony intihar etti.
Özgürlüğünü teklif eden Octavianus’a güvenmeyerek “Genç yaşımda cân verip, küçük bedenimin Mısır’ın en basit bir çukuruna gömülmesini tercih ederim” dedi ve 39 yaşında zehir içerek yaşamına son verdi. Mısır’ın son kraliçesi, M. Antonius’un yanı başındaki mezarına konuldu.