Yunan mitolojisinde Nar Hades ile ilgili bölümde geçer.
Hades, ölüler diyarıdır ve oranın tanrısı da Hades'tir. Hades, tıpkı annesi gibi bitki örtüsünden ve verimlilikten sorumlu olan Persephone'yi kaçırır ve Hades'e, yani ölüler diyarına götürür. Persephone'nin kaçmasını önlemek için de bir adet nar verir. Persephone, nardan 6 adet nar tanesini yer ve geri kalanı bırakır. Persephone'nin annesi Demeter ise kızının Hades tarafından ölüler diyarına kaçırılmasına çok üzülür. Bereket tanrıçası Demeter'in bu üzüntüsü sonucunda, 6 ay boyunca dünyadaki bütün bitkiler kurur ve çok büyük bir kıtlık baş gösterir. Demeter, kızını hadesten kurtarması için Zeus'a yalvarır ancak Zeus, 6 adet nar yediği için Persephone'nin her yıl 6 ay boyunca Hades'in eşi olması gerektiğine karar verir. Bu sebeple Persephone her yıl 6 ay kalmak için Hadese iner. Persephonenin Hadeste kaldığı 6 ay boyunca dünyada bitkiler verimsizleşir, annesi Demeterin yanında kaldığı diğer 6 ay boyunca da bitkiler verimli olurlar ve meyve verirler. Mevsimlerin de bu şekilde ortaya çıktığı rivayet edilmektedir.
Yahudi inancında nar, Kral Süleyman’ın sarayının sütunlarını süslerdi. Bu dine mensup din adamları, üzerinde nar motifli giysiler giyerlerdi.
Hatay narı; nar kalitesi olarak Türkiye’de en iyi kaliteye sahip nardır.
Nar ekşisi yemeklere kattığı eşsiz lezzet olmanın yanı sıra şifa deposu olmasıyla da Hatay halkımız tarafından çokça tüketiliyor. Özellikle Kırıkhan, Hassa, Yayladağı, Altınözü başta olmak üzere özellikle yaylalarda yetişen dalında çatlayan narlar nar ekşisi yapılarak değerlendiriliyor. Mayıs-Temmuz aylarında açan nar çiçekleri, parlak kırmızı renkli, çan şeklinde ve oldukça gösterişlidir. Nar meyvesi etli yapıdadır. Dış kabuğu derimsi olan narın içerisinde çok sayıda etli tohum bulunur.
Hatay narı; nar kalitesi olarak Türkiye’de en iyi kaliteye sahip nardır. Yapımı zor ve zahmetlidir. Hicaz, katırbaş ve deli nar gibi aşısız narlardan yapılır.
Yüksek dağ kesiminde kıraç ortamda yetişen nar ağaçlarından Ağustos ve Eylül aylarında toplanan narlar ortadan kesilerek ikiye ayrılır. Yaş kesilmiş ağaç sopalarla, kesilen bu yarım narların kabuk kısmına vurularak tanelenir.
Taneler daha sonra temiz bir çuvalının içine konarak, sert ve temiz bir zemin üzerinde, çiğnenip suyu sıkılır ve süzülür.
Sıkılan nar suyu büyük kazanlarda odun ateşinde yaklaşık 6 saat kaynatılır.
Nar suyu savrularak kaynatılır ve üzerinde biriken köpüğü sürekli alınır. Narın suyu iyice kaynadıktan sonra rengi koyu siyah olup, yeterli kıvama gelince ateşten indirilir ve soğutma işlemi yapılır.15 kg nardan 1 kg nar ekşisi elde edilir.
Gerçek nar ekşisinin kıvamı bal kıvamında, çok yoğun, tadı buruk ve rengi siyaha yakındır.
Hatay'ın nar ekşisinin en önemli özelliği doğal olması hiçbir katkı maddesinin bulunmamasıdır. Tüm bunlar nar ekşisini son derece lezzetli hale getiriyor ve şifa kaynağı olarak da tüketiliyor. Nar ekşisinin astım ve şeker hastalığına iyi geldiği biliniyor. Ayrıca, nar kabuğu da boya sanayi ile kozmetik sanayinde kullanılıyor. Özellikle nar ağacının kabukları kurt düşürücü, meyvesinin kabukları ise kabız edici olarak kullanılmıştır