Türk basınında sansürün kaldırılışının yıldönümü olan 24 Temmuz dolayısıyla Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nihat Mazmanoğlu, açıklama yaptı.
Başkan Mazmanoğlu, son yıllarda kaybolan haklar nedeniyle 24 Temmuz’un bayram değil dayanışma günü olarak kutladığına dikkat çekti.Basının içerisinde bulunduğu sorunların geçen yıldan farklı olmadığını belirten Başkan Mazmanoğlu, salgın döneminin ardından basın sektöründe de maliyetlerin getirdiği yük nedeniyle Türkiye genelinde gazetecilerin işsiz kaldığını söyledi, çalışanların da geçim sıkıntısı çektiklerini ifade etti.
“YEREL BASININ AZALMASI BÜYÜK AYIP”
İfade ve basın özgürlüğünün, demokrasinin olmazsa olmazları arasında yer aldığına vurgu yapan Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nihat Mazmanoğlu, Türkiye’deki temel sorunun da basın ve ifade özgürlüğünün gerçek anlamda olmamasından kaynaklandığını söyledi. Mazmanoğlu, açıklamasına şöyle devam etti: “Halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkının aracı olan basın özgürlüğünün önündeki engeller kalkmadıkça, 24 Temmuzlar gazeteciler için bayram olmayacaktır. Son yıllarda kutladığımız gibi bu yıl da 24 Temmuz’u Basın Bayramı değil, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonuna bağlı cemiyetlerin tümü ile birlikte Manisa basını olarak biz de dayanışma günü olarak kutluyoruz.
"SORUNLAR ÇÖZÜM BEKLİYOR"
Basın İlan Kurumu fiyat tarifesi hiç zaman geçirilmeden güncellenmesi gerekirken, Basın İlan Kurumu tarafından hazırlanan ‘Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği’, uygulanabilir şekilde yeniden düzenlenmelidir. Özellikle yerel basın için önem arz eden icra ilanları ile ilgili yayınlanma rakamı olan 500 binden 50 bine düşürülerek icra ilanlarının ulusal gazetelerin yanı sıra yerel gazetelerde de yayınlanması acil olarak Adalet Bakanlığı ve BİK Genel Kurulunda ele alınarak yeniden sağlanmalıdır. Ayrıca, 5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun, yıpranma hakkından yıllık izinlere, tazminat hakkından fazla mesaiye kadar geniş bir yelpazede ele alınarak güncellenmelidir.” ifadelerine yer verdi.
GAZETECİLİK AĞIR VE TEHLİKELİ BİR İŞ OLARAK KABUL EDİLMELİ
Basın çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili çözüm bekleyen sorunlarına dikkat çeken Başkan Mazmanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Meslektaşlarımızın emeklilikte fiili hizmet süresi zammından yararlanabilmesi, tüm karşı çıkışlarımıza rağmen ‘basın kartı’ şartına bağlanmıştır. Gazetecilik mesleği basın kartı sahibi olma koşuluna bağlı olmadan yapılan ağır ve tehlikeli bir iş olarak kabul edilmeli, basın kartı sahibi ve çeşitli nedenlerle basın kartı alamayan gazetecilerin Anayasal sosyal güvenlik hakkının sonucu olan fiili hizmet süresi zammı geri verilmeli. İnternet gazeteciliği sorunu kolaylaştırılmalı. Çıkarılan yasa ile internet sitelerinde merdiven altı internet haberciliği olmamalı. Yazılı basın ile ilgili tutumlar yumuşatılmalı. İcra ilanları ile ilgili limit yeniden Basın İlan Kurumu genel kurulunda ele alınmalı. Yerel basında çıkması gereken icra ilanları ulusal basına gitmesi önlenmeli. Özetlemeye çalıştığımız tüm bu sorunlara karşın görevini fedakârca ve layıkıyla yapan meslektaşlarımın gelecek yıl da aynı sorunları yaşamamalarını diliyoruz. Milletvekillerimize ve BİK’e çağrımızı yeniliyoruz. Basında sorunlar çok, derman yok. Sesimizi ise hiç duyan yok.” Hatice Katırcıoğlu