Dolardaki yükseliş, piyasadaki dengesizlik zeytinyağı piyasasını da vurdu. Batı Avrupa’da aşırı sıcaklar ve kuraklığın da üretimi vurması nedeniyle zeytinyağı fiyatlarının artacağı uyarısı yapıldı. Üreticiden çıkan ham zeytinyağı ile zeytin fiyatları özellikle zeytin toplama sezonunda yükselirken, bu durumdan en çok etkilenen yine vatandaş oldu.

GEÇEN SENE AFRİN’DEN GELEN YAĞ PİYASAYI ÇOK ETKİLEDİ

Üreticiler sorunun 2019 yılından beri devam eden bir süreç olduğunu ve gübre, ambalaj, zirai malzeme, kargo gibi tüm giderlerde öngörülemez bir artış yaşandığını söyledi. Giderler maliyetinin de artırmasıyla zeytinyağı piyasasının da yükseldiğini belirttiler. Hataylı zeytinyağı tüccarları, Geçen sene Afrin’den gelen zeytinyağının iç piyasaya sürülmesiyle Hatay başta olmak üzere Türkiye zeytinyağı piyasasının zarar ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa Tartışmalarına Noktayı Koydu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa Tartışmalarına Noktayı Koydu

FİYATLAR YÜKSELECEK

Zeytinde bu sene istenilen rekoltenin beklenmediğini belirten üreticiler yağ fiyatlarının katlanarak artacağını ifade ederek; “Ülke genelinde zeytinde bu sene tedarik sorunu yaşanıyor. Zeytinyağı bulamayacak insanlar ya da fiyatı çok yüksek olacak alamayacaklar.” dedi.

Konuyla ilgili olarak Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, “Yunanistan'da da ekonomik problemlerden dolayı zeytinyağı üretimi iyi değil ama en önemli etki küresel ısınma. Bu durum global zeytincilik ve insanlık açısından hoş değil.” ifadelerini kullandı. üErhan UNAY

Editör: Haber Merkezi