En son 1993'te konser vermek üzere gittiği Güney Kore Cumhuriyeti'ne 31 yıl sonra onur konuğu olarak davet edilen CSO, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla 31 Ağustos-5 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek, ülkeler arası kültürel işbirliği açısından önem taşıyan Uluslararası Klasik Müzik Günleri'nde konser vererek, Türkiye'yi uluslararası alanda temsil edecek.

4 Eylül'de Chucheon şehrinde bulunan Kültür ve Sanat Merkezi Konser Salonu'nda orkestra şefi Cemi'i Can Deliorman yönetiminde verilecek konserde, 2019'da Hong Kong Uluslararası Piyano Yarışması'nda birincilik ödülü ve daha birçok uluslararası yarışmada da ödüller kazanan Honggi Kim, solist olarak yer alacak.

Konser, Türk besteci Ferit Tüzün'ün "Çayda Çıra" bale süiti ile başlayacak ve sonrasında Tchaikovsky'nin 1. Piyano Konçertosu, piyanist Honggi Kim solistliğinde icra edilecek. Konserin ikinci yarısında Dvorak'in ünlü 9. Senfoni'si Yeni Dünya'dan Koreli sanatseverlerle buluşacak.

Hem konser hem de Güney Koreli öğrencilere eğitim

CSO Müdürü, flüt sanatçısı Sibel Ayhan Bayer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güney Kore Kültür, Spor ve Turizm Bakanlığının uluslararası değişim programları kapsamında, bu yıl birçok ülkenin orkestrası arasından CSO'nun seçildiğini söyledi.

Bayer, Güney Kore'ye 83 kişilik ekip ile gideceklerini anlatarak, CSO'nun konser kapsamında ünlü piyanist Honggi Kim ile sahnede bir araya geleceğini, aralık ayında da piyanistin CSO seyircisiyle buluşacağını anlattı.

"Davet, çalışmalarımızın uluslararası düzeydeki başarısını gösteriyor"

İşte bugün vizyona giren filmler İşte bugün vizyona giren filmler

CSO'nun 31 yıl aranın ardından Güney Kore'de konser verecek olmasından dolayı çok heyecanlı olduklarını dile getiren Bayer, şunları kaydetti:

"Orkestranın tamamının orada olması Güney Kore tarafından şöyle bir talep de doğurdu, 'buradaki müzik öğrencilerimizle, sanatçılarımız bir araya gelebilir, vakit ayırabilir misiniz' diye. Bizim için tabii çok büyük bir onur. Büyük bir hevesle dedik ki 'evet, bütün boş vakitlerimizi üniversitede okuyan müzik öğrencileriyle geçirmeyi çok isteriz.' Prova ve konserin dışındaki tüm zamanımızı da öğrencilere ayırdık. Bu kapsamda orkestra sanatçılarımız yüzlerce müzik öğrencisi ile bir arada olacak. İleride eğitimlerini tamamladıktan sonra profesyonel hayata atılacak Koreli müzisyenlerle unutulmaz bir bağ kurmuş olacağız."

Bayer, "CSO, 2026 yılında 200. yılını kutlayacak. CSO, Dünyanın sayılı köklü sanat kurumlarından biri, ülkemizin de kültür sanat elçisi diyebiliriz. Orkestra, bu tanınırlık, bilinirlik sayesinde bu davetleri alıyor. Bu da bizim yaptığımız çalışmanın uluslararası düzeyde ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor. Orada, olmamız gereken yerde hiçbir çaba göstermeden daveti almak zaten başlı başına çok büyük bir başarı ve onur." diye konuştu.

"Güney Kore, gelişimizden büyük bir heyecan duyuyor"

CSO Yönetim Kurulu Üyesi keman sanatçısı Tuğba Tamer Türeli de konser için çalışmalara şubatta başladıklarını belirterek, böyle bir konsere davet edilmelerinin kendileri için büyük bir gurur olduğunu vurguladı.

Desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a teşekkürlerini ileten Türeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakanlığımızdan büyük bir destek gördük. Güney Kore'den CSO'ya çok büyük ilgi var. Sosyal medya hesaplarından, ülkenin kendi özel medyalarından sürekli tanıtımımız yapılıyor, karşı taraf çok büyük bir heyecan duyuyor. Biz de bunu karşılıklı olarak hissediyoruz, Güney Kore ile başka bir yakınlığımız var, bunu da iliklerimize kadar hissediyoruz. Gittiğimizde çok güzel bir konser olacak, güzel başarılar ile ülkemizi temsil edeceğiz. Güney Kore ile Türkiye'nin ilişkileri her zaman başka bir boyutta. Bunu her türlü mecrada hissettiriyorlar."

Türeli, 6 gündür provalar için çalıştıklarını, projeye Güney Kore'nin büyük bir destek verdiğini anlatarak, Güney Kore'nin Ankara Büyükelçiliği yetkililerine de desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Kaynak: AA