Bölgede hızla yükselen yüksek katlı binaların deprem bilimi ve jeofizik gerçeklere aykırı olarak inşa edilmesini eleştiren Ercan, “Bu bir intihardır, inanılır gibi değil” ifadeleriyle yetkililere seslendi. Prof. Dr. Ercan'ın uyarıları yalnızca Mersin ve Adana için değil, yakın bölgedeki Hatay’ı da kapsayarak büyük yankı uyandırdı.

HATAY’I ETKİLER Mİ?

Birkaç gündür Mersin ve Adana’da incelemelerde bulunan Prof. Dr. Ercan’ın açıklaması deprem sonrası ağır yıkım alan Hatay’da endişe uyandırdı. Bölgedeki gevşek zemin ve kontrolsüz yapılaşma nedeniyle, özellikle Hatay’da yaşanan 2023 depreminden ders alınmadığı yorumlanırken, bu yanlışların aynı şekilde Mersin ve Adana’da tekrarlandığı başlıca yorumlar arasında yer aldı.

“YAZIK BU ÜLKEYE”

Prof. Dr. Ercan, Mersin'in Mezitli ilçesine bağlı Viranşehir'deki Soli Pompeipolis antik kentinde deprem ile kırık izi araştırması yaptığını söylerken "Eski kent, Mersin değil uzak odaklı başka sarsıntının rezonansıyla yıkılmış olabilir. Çukurova’yı örten 16-21 katlı tüm yapılarda ivedi rezonans ölçümü alınmalı. Durum çok önemli" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Bahamaları olarak tanımladığı Mersin'deki yapılaşmaya dikkat çeken Ahmet Ercan’ın paylaşımı şu şekilde;

"Bölgedeki gökdelenlerin jeofiziğe, jeolojiye ve depremlere meydan okuduğunu belirterek yetkili kurumlara seslendi. “Ey yer-yapı denetim kuruluşları, Büyükşehir Belediyesi, Çevre Bakanlığı, Afet İşleri siz bunlara nasıl izin verirsiniz? Yazık bu ülkeye, yazık Çukurova’ya, yazık kişi yaşamına.”

“Bu yapılaşma suçuna kişi yaşamı, deprem için dur de! Bu bir intihardır! İnanılır gibi değil.

Adana'da günlük kiralanan evlere yönelik denetim yapıldı Adana'da günlük kiralanan evlere yönelik denetim yapıldı

Türkiye’nin Bahaması Mersin’deki bilimdışı gökdelenler; jeofiziğe, jeolojiye, depremlere meydan okuyor. Ey! Yer-Yapı Denetim kuruluşları, Büyükşehir Belediyesi, Çevre Bakanlığı, Afet İşleri siz bunlara nasıl izin verirsiniz?Yazık bu ülkeye, yazık Çukurova’ya, yazık kişi yaşamına.”

Muhabir: Kenan Cengiz