Erdoğan, ABD Ticaret Odası, Türkiye İş Konseyi ile DEİK'e bağlı Türk-Amerikan İş Konseyi'ne bu önemli toplantıya vesile oldukları için teşekkür ederek, Türkiye'nin son dönemde ekonomik alanda kazandığı başarıları ve hedeflerini vurguladı.
Ekonomik İlişkilerde 100 Milyar Dolarlık Hedef
Erdoğan, bu buluşmanın artık bir gelenek haline geldiğini ve Türkiye ile ABD iş çevrelerine yeni iş birlikleri ve ortaklıklar için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti. Amerika'nın son iki yılda Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ikinci, en fazla ithalat yaptığı beşinci ülke olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, iki ülke arasında ticarette belirlenen 100 milyar dolarlık hedefe ulaşmanın mümkün olduğunu ifade etti. Erdoğan, bu hedefe ulaşmak için ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı demir çelik, alüminyum üzerindeki ilave gümrük vergileri, soruşturmalar ve CAATSA yaptırımları gibi tek taraflı uygulamaların sona ermesi gerektiğini belirtti.
"Siz sektör temsilcilerinden, bu engellerin kaldırılması amacıyla ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunmanızı bekliyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin büyük ve güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin Son 20 Yıldaki Ekonomik Başarıları
Erdoğan, Türkiye’nin son 20 yılda ortalama yüzde 5,4 oranında büyüdüğünü ve altyapıya 270 milyar dolardan fazla yatırım yaptıklarını hatırlatarak, "Havalimanı sayımızı 2 katından fazla artırdık. İhracatımız 20 yılda 20 kattan fazla arttı. Dünya ihracatından aldığımız payı ikiye katladık. Savunma ve havacılık sanayinde dünya liderlerinden biriyiz. SİHA tedarikinde ilk sıralardayız" dedi.
Bu süreçte Türkiye’nin şeffaf, öngörülebilir ve yatırımcı dostu politikalar sayesinde 270 milyar dolara yakın uluslararası doğrudan yatırım çektiğini, yabancı sermayeli şirketlerin sayısının 6 binden 83 bine çıktığını ifade etti.
2024'te Türkiye'nin Kredi Notu Artırıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 2024 yılında, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından kredi notu artırılan tek ülke olduğuna dikkat çekti. "Bölgemizde yaşanan sıkıntılara rağmen ihracatta, istihdamda, üretimde ve turizmde büyümeyi sürdürüyoruz" diyen Erdoğan, uyguladıkları ekonomi programının meyvelerini aldıklarını söyledi.
Enflasyonun kalıcı bir şekilde düşüşe geçtiğini, işsizlik oranlarının hedeflerin ötesinde iyileştiğini ve kamu maliyesinin depremin etkilerine rağmen hızla toparlandığını ifade eden Erdoğan, "Rezervler artık bir endişe kaynağı olmaktan çıktı. Uluslararası derecelendirme kuruluşları da bu gelişmelere kayıtsız kalmadı. 2024'te kredi notu 3 kuruluş tarafından artırılan tek ülke Türkiye oldu" dedi.
Yüksek Gelirli Ülkeler Ligi Hedefi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin makro finansal istikrarı kalıcı hale getirme hedefiyle yüksek gelirli ülkeler ligine çıkmayı amaçladıklarını söyledi. Türkiye’nin, yüksek katma değerli, dijital dönüşümü destekleyen, ileri teknolojiye dayalı ve nitelikli istihdam sağlayan yatırımları çekmek için çalıştığını belirtti.
"Türkiye'nin potansiyelini daha da büyütecek, dünyada önemli bir aktör haline getirecek politikalar uyguluyoruz" diyen Cumhurbaşkanı, bu hedef doğrultusunda hem Amerika ile hem de diğer küresel aktörlerle iş birliğini daha da derinleştirmeyi planladıklarını ifade etti.
Ticari İlişkilerde Yeni Dönem
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile olan ticari ilişkilerin önemine vurgu yaparak, bu ilişkilerin hem Türk hem de Amerikalı iş insanları için yeni fırsatlar yaratmaya devam edeceğini belirtti. Ekonomik reformlar, yapısal dönüşümler ve Türkiye’nin bölgesel güç olarak büyüyen potansiyeli, bu yeni dönemin temel taşlarını oluşturacak.
Hatay'dan başlayarak tüm Türkiye’de bu gelişmelerin takip edileceği ve özellikle ihracatçıların bu süreçte daha güçlü bir konuma gelmesi bekleniyor.