CHP Hatay Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Servet Mullaoğlu, 3 Mayıs 2023 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, Cumhurbaşkanlığı kararının Hatay’da uygulanmadığı yönünde şikayetler üzerine konuyu TBMM gündemine getirdi.

Servet Mullaoğlu, bölgede hizmet veren medikalcilerin protez taleplerini karşılamadıklarını, ancak yüzde 7-10 gibi çok cüzi indirimler yapabildiklerini, bunun nedeni olarak da Bakanlığın bu kararı uygulamadığını gerekçe gösterdikleri yönünde Hatay’dan yoğun şikâyetler gelmeye başladığını belirtti.

Konuya ilişkin Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın cevaplaması için yazılı soru önergesi veren Mullaoğlu, Cumhurbaşkanlığı kararına uyulup uyulmadığını sorarak, bölgeden gelen şikâyetlere ilişkin Bakanlığın hangi adımları attığının açıklanmasını istedi.

DEPREMZEDE ENGELLİ HEYET RAPORU ALMAKTA ZORLANIYOR

Servet Mullaoğlu, depremlerden sonra engelli durumuna düşen vatandaşlarımızın engelli heyet raporu almak için aylar sonrasına randevu alabildiklerini ve muayene sonrası rapor sürecinin ise yine çok uzun zaman aldığını belirterek, bu durumdaki vatandaşlarımız için hastanelerde normal muayenenin dışında bir başvuru ve kabul sureci oluşturulması gerektiğini ifade etti.

İLAÇ RAPORLARI EN AZ BİR YIL UZATILMALI

Raporlu ilaç kullanan ve rapor süresi biten vatandaşlarımızın deprem bölgelerinde yeterli uzman hekim olmadığı için raporlarını yenilemekte güçlük çektiğine de dikkat çeken Mullaoğlu, daha önce TBMM’de sözlü olarak da dile getirdiği deprem bölgelerindeki raporların yenilemeye ihtiyaç olmadan en az bir yıl süreyle uzatılması gerektiğini bir kez daha yineledi.

Şah damarı darlığına "aşamalı müdahale" operasyon başarısını artırıyor Şah damarı darlığına "aşamalı müdahale" operasyon başarısını artırıyor

Hatay Milletvekili Av. Servet Mullaoğlu, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:

“3 Mayıs 2023 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanan, “depremlere bağlı olarak vücut travması sonrası sinir ve ekstremite hasarı oluşanlara uygulanan protez ve ortez tedavisinin giderlerinin, Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesislerinde yapılan giderleri, genel sağlık sigortası kapsamında olanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar için İçişleri Bakanlığı tarafından karşılanacağına” dair Cumhurbaşkanlığı kararı Bakanlığınızca uygulanmakta mıdır? Bu kararın deprem bölgelerinde uygulanmadığına dair şikâyetler Bakanlığınız bilgisi dâhilinde midir? Karara uymayanlar hakkında ne gibi yaptırımlar uygulamayı düşünüyorsunuz? Deprem bölgelerinden gelen bu yöndeki şikâyetlere ilişkin ne gibi adımlar atılmıştır? Bakanlığınız Cumhurbaşkanlığı kararına dayanan bu hakların sağlıklı bir şekilde uygulanması ve depremzedelerin sorunlarının giderilmesinin takipçisi olacak mıdır? Deprem bölgelerinde engelli heyet raporu almak için aylarca beklemek zorunda kalan vatandaşlarımız için süreyi hızlandırıcı ve başvuruyu kolaylaştırıcı herhangi bir yöntem geliştirmeyi düşünüyor musunuz? Deprem bölgelerindeki vatandaşlarımızın uzman hekim eksikliği nedeniyle ilaç raporlarını yenileyemedikleri ve bu nedenle tedavi süreçlerinin sıkıntıya girdiği şikâyetleri hakkında ne gibi bir çözüm yolu düşünüyorsunuz? Bu raporların sürelerinin en az bir yıl daha yenilemeye ihtiyaç duymadan uzatılması taleplerini değerlendirmeyi düşünüyor musunuz?” Hatice Katırcıoğlu

Editör: Haber Merkezi