Hatay’da Ayakkabı Tamirciliği Yok Oluyor Hatay’da Ayakkabı Tamirciliği Yok Oluyor

Antakya köprübaşı alanında bir araya gelen Hatay Çevre Koruma Derneği ve İklim Adaleti Koalisyonu temsilcileri ortak bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamayı Demet Parlar okudu.

Parlar açıklamada; “Asi Nehri deltasında yerel yönetimlerin yaptığı çalışmaların uzun vadeli olmaması ve sorunların geçici çözümlerle geçiştirilmesi deltadaki kusursuz ekolojik dengeyi bozmaktadır. Bölge halkının bu konuda bilinçsiz oluşu da bu durumu ağırlaştırmaktadır. İklim krizine bağlı olarak küresel ısınma, durumu daha da kritik hale getirecektir.” Dedi.

KALICI ÇÖZÜMLER SAĞLANMALIDIR

Sucul varlıklarımıza tehdit eden çok sayıda sorun Asi nehrinde kirliliği arttırmakta, ekosistemini bozmaktadır diyen Parlar, “Amik gölünün kurutulması, tarıma bağlı nüfus yoğunluğu nedeniyle aşırı su tüketimi, Asi havzasında 2000'den fazla kuyunun yer altı su kaynaklarını azaltmaları, boşalan alanlar dolayısıyla ovada obruk oluşması, bilinçsiz su kullanımı tarımsal sanayi kaynaklı kirlenme, dönemsel zeytin yağı fabrikaları ve tabakhanenin nehre boşalttıkları kimyasallar ve neden oldukları balık ölümleri ilk akla gelenler olarak sayılabilir. Tüm bu ciddi sorunların karşısındaü kamusal yaptırımın yetersizliği düşündürücüdür. Oysa ki 2006 yılında yürürlüğe giren Çevre ve Atık Yönetimi yasası ile bu atık suların, doğaya bırakılmaları yasaklanmıştır. Bırakan işletmelere hapis ve para cezaları kararına rağmen engel olunamamaktadır. Bu kirlilik, suyu bulanıklaştırarak ışık geçirgenliğini ve oksijen miktarını azalttığı için suyun içindeki canlılar ciddi yaşam tehlikesiyle karşı karşıyalar.” Diye konuştu.

HALKIN TALEPLERİ DİKKATE ALINMALIDIR

“Su sümbülü, girdiği bir alanda çok hızlı çoğaldığı için, bölgenin biyoçeşitliliğini olumsuz etkilemekte ve doğal dengeyi bozmaktadır. Ayrıca, yayıldığı yerlerde su ulaşımıyla ilgili sıkıntılara yol açmakta, sulama kanallarının ve barajların tıkanmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle su sümbülü gibi istilacı yabancı türlere karşı alınacak önlemlerin, iklim krizine yönelik politikalara dahil edilmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle çok geç olmadan, yukarıda sıralanan tüm olumsuz etkenleri ortadan kaldırmak için kamu görevlileri, konularında uzman kişilerle iş birliği içinde hareket etmeli, sorunların çözümü şeffaf bir şekilde yönetilmeli ve yerel halkın talepleri dikkate alınarak, sürecin katılımcı olmasına özen gösterilmelidir.”

Cuma ZEYBEK

Editör: Haber Merkezi