Hatay'ın da bulunduğu bu harita, 102 yıl sonra, "Bölünme hayali" tartışmalarını beraberinde getirdi. Uzmanlar, son gelişmelerin bölgede benzer bir senaryonun hayata geçmesi konusunda endişe yarattığını belirtiyor.

Fransızların manda döneminde oluşturduğu harita, Suriye'yi Halep, Şam, Lübnan, Cebel el-Dürzi gibi farklı eyaletlere ayırırken, Hatay da bu planın bir parçasıydı. Haritada dikkat çeken bir diğer detay ise, Hatay'ın "Alevi Devleti" olarak işaretlenmiş olması. Bugün, bu haritanın yeniden paylaşılmasıyla birlikte, sosyal medyada ve siyasette "Fransızlar, 102 yıllık hayalini gerçeğe mi dönüştürmek istiyor?" gibi yorumlar arttı.

Hatay’ın Geleceği Ne Olacak?

Hatay'da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla etkinlikler düzenlendi Hatay'da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla etkinlikler düzenlendi

Hatay, tarihte birçok kez farklı yönetimler altında kalmış bir bölge olarak, günümüzde de Suriye'deki istikrarsızlık nedeniyle stratejik bir öneme sahip. Hükümet yetkilileri, bu haritanın sadece tarihi bir belge olduğuna dikkat çekerken, bölgedeki muhalif grupların ilerleyişi ve Suriye'nin farklı eyaletlere bölünmesi konusundaki tartışmalar, Hatay için büyük bir tehdit oluşturabilir.

Hataylılar Ne Düşünüyor?

Hatay'da yaşayanlar, Fransız haritası ve bölgenin geleceği hakkındaki endişeleri dile getiriyor. "Bize, 100 yıl önceki haritalarla tehditler yapılması, kimseye fayda sağlamaz. Hatay halkı, her zaman barış ve huzur içinde yaşamıştır," diyen Hataylılar, bölgedeki belirsizliklerin son bulmasını temenni ediyor.

Suriye'deki operasyonların yanı sıra, bölgedeki her hareketin Türkiye'nin güvenliği ve Hatay'ın geleceği açısından büyük önem taşıdığı bir kez daha gözler önüne serildi. Bu süreçte, uluslararası ilişkiler ve diplomatik stratejiler büyük bir rol oynamaya devam edecek gibi görünüyor.

Editör: Asi Gazetesi