Sinemalarda bu hafta Sinemalarda bu hafta

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, deprem sonrası geçici süreyle ziyarete kapatılan Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki bazı eserlerin, Gaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenmesi kararı aldıklarını söyledi.

Deprem felaketinde oluşan hasarın giderilmesi amacıyla çalışmalar tamamlanana kadar, Müze eserlerine erişimin devam ettirilmesi amacıyla Uluslararası Müze Günü kapsamında Hatay Müzesi Müdürlüğü envanterine kayıtlı bazı eserlerin Gaziantep’te geçici süreyle sergileneceğini söyleyen Bakan Ersoy, müzenin açılmasından sonra da Gaziantep eserlerinin Hatay’da sergileneceğini ifade etti.

Hatay Arkeoloji Müzesinin açılışını ise gelecek yıl yapmayı hedeflediklerini anlatan Ersoy, 2023-2025 yıllarında söz konusu işler için toplam 2,5 milyar liranın üzerinde bir ödeneğin aktarılmasını planlandıklarını söyledi.

Bakan Ersoy, müzelerle ilgili yaptığı açıklamada, “Deprem felaketinde oluşan hasarın giderilmesi amacıyla Hatay Arkeoloji Müzesi, çalışmalar tamamlanana kadar geçici süreyle ziyarete kapatıldı. Müze eserlerine erişimin devam ettirilmesi amacıyla Uluslararası Müze Günü kapsamında Hatay Müzesi Müdürlüğü envanterine kayıtlı bazı eserlerin Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde geçici süreyle sergilenmesi kararı aldık. Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde düzenlenen ‘Antakya’dan Zeugma’ya: Medeniyetler Buluşuyor’ adlı sergi, 31 Aralık 2024 tarihine kadar devam edecek olup serginin bitiminde eserler Hatay Müzesi Müdürlüğüne iade edilecektir. Ülkemizde ve dünyanın her yerinde müzecilik rutini olarak, farklı müzelere ait eserler ödünç alınarak süreli sergiler düzenlenmektedir. Yaşadığımız deprem neticesinde de ülkemizdeki tüm müzeler, benzersiz bir dayanışma örneği sergilemiş ve kendisi de deprem bölgesinde yer almasına rağmen depremden etkilenmeyen Gaziantep Zeugma Müzesi de destek konusunda adeta bir lokomotif görevi üstlenmiştir. Medeniyetler Buluşuyor temasının ikinci ayağı olarak da Hatay Arkeoloji Müzesi’nin açılmasından sonra Gaziantep eserleri Hatay’da sergilenecektir. Böylelikle Hatay ile Gaziantep arasında bir de gönül köprüsü kurmuş oluyoruz” dedi.

Ersoy, sadece bir şehir değil, binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirasın en önemli temsilcilerinden biri olan Hatay’ın aynı zamanda Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün en önemli emanetleri arasında bulunduğunu vurguladı.

Bu mirası gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmak için çalışmaya devam edeceklerinin sözünü veren Ersoy, “Bu zor günlerde millet olarak birlik ve beraberlik içinde olduk. Tüm Türkiye’nin yüreği ve zihni deprem bölgesindeki kardeşlerimizle birlikteydi. Devletimiz, Hatay için seferber oldu, olmaya da devam edecek. Hatay’ı yeniden ayağa kaldırmak için açıkladığımız projelerin durumunu günbegün takip edeceğimden emin olabilirsiniz.” ifadelerini kullandı. Hatice Katırcıoğlu

Editör: Haber Merkezi