Tiryakioğlu, TTO’nun 2012 yılında “MÜSİGEM” adıyla kurulduğunu ve 2016’dan sonra "Mustafa Kemal Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği ve Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi" olarak faaliyetlerine devam ettiğini söyledi. TTO'nun beş ana faaliyet alanı üzerinde yoğunlaşarak, sanayi ile işbirliği, fikri mülkiyet ve lisanslama gibi kritik alanlarda önemli adımlar attığını belirtti.

"Kaybettiğimiz Canlar İçin Savaşarak Ayaktayız!" "Kaybettiğimiz Canlar İçin Savaşarak Ayaktayız!"

Danışmanlık Alanında Yükseliş

Prof. Dr. Tiryakioğlu, TTO'nun 2020 sonrası dönemde özellikle danışmanlık hizmetlerinden elde edilen gelirlerle büyük bir sıçrama yaptığını ifade etti. Deprem öncesi yıllarda yıllık 3 milyon TL’ye kadar ulaşan danışmanlık gelirlerinin, felaketten sonra bir miktar düşüş yaşasa da TTO’nun performansının Türkiye genelindeki diğer teknoloji transfer ofisleriyle rekabet edebilecek seviyeye geldiğini belirtti.

Başarıyla Tamamlanan Projeler

Tiryakioğlu, TTO’nun bugüne kadar 14 projeyi başarıyla tamamladığını ve bu projelerin 12’sinin koordinatörlüğünü üstlendiklerini vurguladı. Ayrıca, hâlihazırda 18 projenin başvurusunun yapıldığını ve çoğunda da koordinatörlük görevini üstlendiklerini söyledi. Erasmus+ projeleri kapsamında “Gençlerin Gözünden Kariyer 4.0” gibi sosyal sorumluluk projeleriyle 71 üniversiteden yaklaşık 1.870 öğrenciye kariyer eğitimi verildi. Bu projelerle, öğrencilerin aktif olarak üniversitelerinde kariyer elçisi olmaları sağlandı.

Fon Yönetimi ve Burs Desteği

TTO’nun gerçekleştirdiği projelerle şu ana kadar 10 milyon TL’lik fon yönetildi. Ayrıca, Avrupa Birliği hibesiyle yürütülen 10 milyon Euro bütçeli ESPS projesi ile bölgesel koordinatörlük yapan Tiryakioğlu, bu proje sayesinde her yıl yaklaşık 130 öğrenciye burs imkânı sağlandığını ve akademisyenlerin mentörlük yaptığı bilgisini verdi.

Gelecek Hedefleri ve Yeni Projeler

Gelecekte daha büyük projelere imza atmayı hedeflediklerini söyleyen Tiryakioğlu, teknik personel sayısını artırarak AB ve TÜBİTAK projelerine daha fazla odaklanmayı planladıklarını ifade etti. HMKÜ Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren’in de bu hedeflere güçlü destek verdiğini belirten Tiryakioğlu, üniversitenin akademik bilgisinin sanayiye ve topluma aktarılmasını sağlayarak bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

Muhabir: Kenan Cengiz