Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hatay İl Temsilcisi, Halk Bilim araştırmacısı ve Hatay Mahalli Haber Com sitesinin imtiyaz sahibi Mithat Kalaycıoğlu, Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne (HBB) ait HATMEK binasındaki kitaplarının 6 Şubat depremlerinde yok olmasının üzüntüsünü yaşıyor.
Kalaycıoğlu, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremde büyük yıkımın yaşandığı büyük emek vererek hazırladığı kitaplarının enkaz altında kalması karşısında da acısının katlanarak arttığını ifade etti.
Hatay’ımızın yetiştirdiği değerler arasında yer alan duayen gazeteci Mithat Kalaycıoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada, "Hatay Halk Bilimi Kültür ve Hoşgörü Kenti" isimli kitabını talep üzerine güncelleyerek tam 5 kez baskısını gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kitabında Hatay'ın örf, adet, geleneklerini, ören yerlerini, yemeklerini, edebiyatını, sanatını, unutulmaya yüz tutmuş sanatlarını, düğünlerini ve buna benzer Hatay'ın sahip olduğu her şeye kitapta yer verdiğine dikkat çeken Mithat Kalaycıoğlu, şöyle konuştu:
"Kitabımın içerisindeki bilgiler sanata, kültüre hizmet eden üniversitelere, okullarda, bu tür kaynakları bulamayanlara özel bir kaynak olarak ışık oluyordu. Hatay'ın kültürel değerlerini ve geleneksel yapıyı ön plana çıkartan ve gelecek nesillere aktarma için hazırlanan kitabım, ilimize gelen konuk valilere, yabancı diplomatlara, bakanlara, bürokratlara, milletvekillerine, belediye başkanlarına, sivil toplum kuruluşu temsilcilerine, yerli ve yabancı turistlere Hatay’ın tanıtım elçisi amaçlı hediye ediliyordu. Kısacası kente gelen misafirler için rehber görevini görüyordu. Kitabımın gelecek nesillere geçmiş adına ışık tutan önemli bir kaynaktı ve Hatay’ın arşiviydi. Kitaplarımın depremde enkazların arasında yok olmasından dolayı çok üzgünüm, çünkü elimizde Hatay’ı anlatacak başka kitabımız yok. Elimde sadece hatıra amaçlı sakladığım bir kitap var, başkası da ne yazık ki yok.”
ANTAKYA’DA BÜTÜN KÜTÜPHANELER YIKILDI
Depremde en büyük hasarı gören Hatay’ın Antakya ilçesindeki kütüphaneler yıkılarak içerisindeki eserler yok oldu.
Hatay Cemil Meriç İl Halk Kütüphanesi, HBB HATMEK Kütüphanesi, Hatay Edebiyat Müze Kütüphanesi, Vali Rahmi Doğan Halk Kütüphanesi tamamen yıkıldı.
Kütüphanelerde bulunan kitaplar da ya tahrip ya da yerle bir oldu. Gazeteci Mithat Kalaycıoğlu’nun da Hatay’a rehber olan ve eğitim yuvalarında kaynak olarak gösterilen “Hatay Halk Bilimi Kültür ve Hoşgörü Kenti” isimli kitabı da HBB HATMEK deposunda ilimize gelen konuklara verilmek üzere çok sayıda kitabı bulunuyordu.
“KİTABI YENİDEN BASMAK İSTERİM”
Mithat Kalaycıoğlu, daha önce 5 kez basımını gerçekleştirdiği kitaplarının sponsorluğunu ve tanıtımını belediyelerin üstlendiğini belirterek, “Kitabı yeniden bastırmak isterim ama buna tek başıma benim maddi gücüm elvermez” dedi.
“Hatay Halk Bilimi” adlı kitabının ilimize gelen misafirlere rehberlik yapabilecek kadar geniş bir içeriğe sahip olduğunu belirten Kalaycıoğlu, “Kitapta, Hatay’ın ören yerlerinden tutun, Edebiyatına, manilerinden türkülerine, yemeklerinden, unutulmaya yüz tutmuş zanaatlarına, meze kültüründen, yemeklerine, han ve hamamlar gibi tarihi yapılarından, düğün geleneklerine kadar Hatay ile ilgili her şeyi bulabiliyorsunuz. İlimizin tanıtımına önemli bir katkı sağlıyordu. Hatay Halk Bilimi kitabı ayrıca, ilimize gelen ziyaretçilere ve konu ile ilgili araştırma yapanlara yol gösterebilecek bir içeriğe sahipti. Destek verildiği takdirde, kütüphanenin enkazı altında kalan kitaplarımı günümüze göre tekrar güncelleyerek, altıncı baskısını yapabiliriz” diye konuştu.
İÇİN DESTEK İSTEYECEĞİM
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hatay İl Temsilcisi Mithat Kalaycıoğlu, önümüzdeki günlerde Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) Başkanı Mehmet Öntkürk’le bir görüşme yaparak, ilimize rehberlik eden ve kaynak olarak gösterilen kitabının basımı için destek isteyeceğini belirtti.
Hatay’ın tanıtımını en iyi şekilde yapan ve anlatan kitabına geçmiş yıllarda Antakya Belediye Başkanları İris Şentürk ve Mehmet Yeloğılu’nun yanısıra bir önceki dönem HBB Başkanı Lütfü Savaş’ın sponsor olduklarını anlatan Kalaycıoğlu, “Karşılıklı anlaşma ile kitaplarımın büyük bir bölümünü belediyeye vererek, ilimize gelen konuklara Hatay’ı anlatan kitap olarak takdim ediliyordu. Çok üzgünüm, çünkü 6 Şubat’ta her şeyimizi kaybettik. Yaşadığımız felaketin boyutu çok büyük. İlimizde neredeyse yıkılmayan yer kalmadı. Tarihi binalarımız ve eserlerimiz de yok oldu. Büyük emekler vererek hazırladığım ‘Hatay Halk Bilimi Kültür ve Hoşgörü Kenti’ isimli kitabıma destek verildiği takdirde Hatay’a yeniden kazandırabiliriz” diye konuştu.
‘HATAY HALK BİLİMİ KÜLTÜR VE HOŞGÖRÜ KENTİ’ KİTABIMI HİÇBİR ZAMAN GELİR AMAÇLI DÜŞÜNMEDİM
Duayen gazeteci Mithat Kalaycıoğlu, konuşmasının sonunda, tam 5 kez basımı yapılan Hatay Halk Bilimi Kültür ve Hoşgörü Kenti’ kitabını hiçbir zaman gelir amaçlı olarak düşünmediğinin altını çizdi.
Yayınlanan kitaplarından ticari kazanç sağlamadığını vurgulayan Kalaycıoğlu, “Tamamen ilimizin tanıtımına katkı sağlamak, örf ve adetlerimiz ile gelenek ve göreneklerimizi anlatmak, gelecek nesillere aktarmak amaçlı kitabımı kesinlikle kâr amaçlı düşünmedim. Gazeteci kimliğim yanı sıra, şehri tanıtma konusunda, ‘Hatay Halk Bilim’ adı altında beş kitabım var. Daha önce olduğu gibi hem bir basın mensubu hem de Halk Bilim Araştırmacısı olarak şehrimle ilgili üzerime düşen her konuyu kendime bir görev olarak görüyorum ve yönde de yaşamaya devam edeceğim” diye sözlerini tamamladı. Hatice Katırcıoğlu