Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB) Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ahmet Kilisli, katıldığı bir televizyon programında daire başkanlığı bünyesinde yapılan hizmetleri anlattı.
Programda ilk olarak yasaklı ırklarla ilgili son zamanlarda kamuoyunda geniş yer tutan düzenlemelere değinildi.
Yasaklı ırklarla ilgili uygulamaları yeni yasal düzenlemeler ışığında gerçekleştirdiklerini dile getiren Ahmet Kilisli, “Doğası gereği hırçın olan pitbull cinsi köpeklerin yasaklı ırk olarak belirlenmesinden sonra uygulamalarımızı yasal düzenlemeler çerçevesinde yapıyoruz Yukarıokçular’daki barınağımızı hızlı bir şekilde bu köpeklerimiz için düzenledik. Burayı bir yaşam alanı olarak tasarladık. 170 tane kulübe yerleştirdik.ü Bu cins köpeği olan vatandaşlarımıza da hayvanları için ücretsiz ameliyat sözü verdik. Kısırlaştırma, aşılama ve mikroçip takılması gibi konularda vatandaşlarımıza hizmet verdik. Çünkü her köpek kendi evinde daha mutludur” ifadelerine yer verdi.ü
Sahipsiz hayvanlarla ilgili ilçe belediyeleri ile iş birliği içerisinde yapılan çalışmalara da değinen Kilisli, “Sayın Valimiz bir toplantı yaptı ve ilçe belediyelerimizden bir doğal yaşam alanı yapmalarını istedi. İlçe belediyelerimiz rehabilitasyon merkezlerini kurana kadar ameliyat aşılama ve çipli takip sistemi uygulamasını yapıp ilçe belediyelerine teslim edeceğiz” şeklinde konuştu.
Sokakta yaşayan sahipsiz hayvanların beslenmesi ile ilgili önemli adımlar attıklarını da söyleyen Ahmet Kilisli, “Mama Point adlı bir uygulama geliştirdik. Bu uygulama üzerinden beslenme odaklarında yemek olup olmadığını görebiliyorsunuz. Vatandaşlarımız da uygulamayı indirerek sahipsiz hayvanlarımıza mama desteği sağlayabilirler” dedi.
İl genelinde kendilerine gelen her talep, şikâyet, vaka ve öneriyi dikkate alarak mutlaka çözümü için geri dönüş yaptıklarını belirten Kilisli, ilçe belediyelerinin barınakları hazır olduktan sonra il genelinde birçok sorunun ivedi şekilde çözüme kavuşabileceğine dikkat çekti.
Medyada yer alan görüntülere açıklık getiren Kilisli hayvanların yaşam alanlarında birçok tedbiri aldıklarını belirterek, “Bazı istenmeyen görüntüler medyada yer aldı. Ancak bazı saldırgan özellikler bu hayvanların doğasında var. Doğada da hayvanlar bu şekilde yaşıyor.ü Personelimiz gereken hassasiyeti gösteriyor” dedi.ü
KİLİSLİ: 7 BİN 780 HAYVANIMIZI DA SAHİPLENDİRDİK
HBB’ye ait tüm barınaklarda veteriner hekim ve teknikerlerin ziyadesiyle donanımlı olduğunun altını çizen Kilisli, “Bir barınakta olması gereken tüm tıbbi donanım merkezlerimizde mevcut. Bunları kullanabilecek ve tedavi uygulayabilecek nitelikte veteriner hekimlerimiz ve teknikerlerimiz de var. 2015-2022 yılları arasında 32 bin 704 hayvanımızı kısırlaştırdık. 7 bin 780 hayvanımızı da sahiplendirdik” ifadelerine yer verdi.
Hatay’ın yaz aylarında yaşadığı sivrisinek sorununun en aza indirilmesi için çalışmalara başladıklarını da söyleyen Kilisli, “15 Şubat’ta sivrisinek mücadelemiz başladı. Sinek yumurtasından çıkmadan bu çalışmaya başlıyoruz. Mücadelemiz fiziksel, kimyasal ve kışlak olmak üzere 3 şekilde sürüyor. Hatay genelinde 95 nokta belirledik, gündüz larva, gece uçkun mücadelesi yapıyoruz. Bu sineklerimize üreme alanı yaratacak ihmaller konusunda vatandaşlarımız da duyarlı olmalılar” ifadelerini kullandı.
Kilisli, çalışmalarını Sağlık İl Müdürlüğü ile iş birliği içerisinde gerçekleştirdiklerini söyleyerek “15 Mayıs’tan önce uçkun mücadelesi yapamıyoruz. Çünkü ekosistemde arılarımıza zarar vermememiz gerekiyor” dedi.
Programın sonunda Hatay Büyükşehir Belediyesinin sosyal belediyecilik çalışmalarına ve ulaştırılan yardımlara değinildi.
Kilisli, HBB’nin sosyal belediyecilik anlayışıyla yaptığı bazı hizmetleri şu sözlerle anlattı:
“Bir elin verdiğini diğer el görmeyecek şekilde 17 bin aileye yıl boyunca maddi yardım yapıyoruz. 10 bin vatandaşımıza da tek kullanımlık kart dağıtacağız. Pandemi sürecinde kapanma dönemlerinde 35 bin kişiye gıda kolisi yardımı yaptık. Her ilçemizde sosyal marketlerimiz var. Bu marketlerimiz ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın kıyafet ihtiyaçlarını karşılıyor. Yaşlılarımızın ev temizliği ve kişisel bakım ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Kayıt altına aldığımız yaşlılarımıza özel program yapıp çalışmalarımıza rutin şekilde devam ediyoruz. Engelli vatandaşlarımıza akülü sandalye veriyor ve bu sandalyelerin bakımlarını da üstleniyoruz.” Haber Bülteni