Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından İstanbul için başlatılan "Yarısı Bizden" Kampanyası, büyük umutlar yaratırken, deprem felaketiyle sarsılan Hatay’daki vatandaşlar bu desteklerin ne zaman kendilerine ulaşacağı konusunda büyük bir belirsizlik yaşıyor. İstanbul’da, 600 bin riskli konutun dönüşümü için başlatılan projede vatandaşlara 700 bin TL hibe, 700 bin TL kredi ve 100 bin TL taşınma desteği sağlanırken, Hataylı depremzedeler aynı desteği alamamaktan yakındı.

DEPREM BÖLGESİNE 15 BİN TL TAŞINMA DESTEĞİ

İstanbul'daki "Yarısı Bizden" kampanyası kapsamında taşınma desteği 100 bin TL olarak belirlenirken, deprem bölgesi illerindeki ve ağır yıkım yaşayan Hatay’daki depremzedelere verilen taşınma parası, sadece 15 bin TL ile sınırlı kaldı. Hatay’daki evlerini kaybeden, yerinde dönüşüm talebinde bulunan birçok vatandaş, “İstanbul’daki gibi 100 bin TL taşınma desteği bizlere neden verilmedi?” sorusunun cevabını bekliyor. Hatay’da büyük bir yıkım yaşanmasına rağmen, yerinde dönüşüm projeleri hâlâ beklemede. Üstelik söz verilen eşya parası da hayal oldu.

HATAY'DA YERİNDE DÖNÜŞÜM SÜRECİ NE DURUMDA?

Hatay'da yerinde dönüşüm projelerinin onaylanıp iptal edilmesiyle ilgili bazı vatandaşlar endişelerini dile getiriyor. Yerinde dönüşüm sürecine giren ve projelerinin onaylandığını bildiren bazı depremzedeler, sonradan projelerinin iptal edilmesinin kendilerini nasıl bir belirsizliğe ittiğini anlatıyor. Şimdi ise, Hatay'da yerinden dönüşüm başvurusu kabul edilenlere İstanbul’daki gibi 100 bin TL taşınma parası verilip verilmeyeceği sorusu havada kalmış durumda.

VATANDAŞ ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR

Öte yandan yerinde dönüşüm ödemeleriyle ilgili uzun zamandır sorun yaşayan depremzedeler sorunlarını şu şekilde aktarıyor:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yerinde dönüşüm projesi deprem sonrası hibe/kredi sorunları sürüyor. İlk ödemeyi aldık. İnşaata başladık. Temel vs gibi işlemler bitti fakat ikinci ödeme yatırılmıyor.

Aylardır ödemelerde bir sorun olduğu ödemelerin yapılmadığı söyleniyor. Şu an işçiler para ödenmediği için bıraktı. İnşaat durdu. Acil çözüm beklemekteyiz.”

Hatay’da Türk Kahvesine Zam! Hatay’da Türk Kahvesine Zam!

Başka bşir vatandaş ise: “6 Şubat depreminde evimiz ağır hasar aldı. Yaklaşık 2 yıl olacak iki defa hak sahipliği başvurusu yapmama rağmen bir sonuç alamadık. Yerinde dönüşüm için de bir sonuç alamadık. Bizim mağduriyetimizi kim karşılayacak? biz sadece evimiz olsun istiyoruz. Yetkililerden bir an önce sonuç bekliyoruz.” Dediler.

Muhabir: Kenan Cengiz