Peki, bu artışın sebebi ne?
Ekonomi uzmanları, bu yükselişin birkaç temel nedeni olduğunu belirtiyor:
-
Kur dalgalanmaları ve enflasyon: Artan maliyetler ve dövizdeki oynaklık, şirketlerin borç yükünü artırıyor.
-
Faiz oranlarındaki yükseliş: Kredilere erişimin zorlaşması, borçlu şirketleri nakit akışı kriziyle karşı karşıya bırakıyor.
-
Tahsilat zorlukları: Piyasadaki daralma nedeniyle şirketler alacaklarını tahsil edemiyor, bu da finansal dengelerini bozuyor.
En Kötü Ay Ocak Oldu!
2025’in en sert konkordato dalgası ocak ayında yaşandı. Tam 486 konkordato başvurusu yapıldı ve bu rakam, 2024’ün en yüksek seviyesine yaklaştı. Şubat ve mart aylarında rakamlar bir miktar düşse de hâlâ yüksek seyrediyor.
İflaslar da Artıyor!
Yalnızca konkordato ilanları değil, iflas eden şirketlerin sayısı da tırmanıyor. 2024 yılında 118 şirket iflas ederken, 2025’in daha ilk üç ayında 47 şirket resmen kepenk kapattı.
Bu gidişat, 2025’in şirketler için daha da zorlu bir yıl olabileceğini gösteriyor. Eğer ekonomi yönetimi yeni önlemler almazsa, yılın ilerleyen aylarında rekor seviyede konkordato ve iflas dalgalarıyla karşı karşıya kalabiliriz.