İsrail'den Lübnan-Suriye sınırına saldırı İsrail'den Lübnan-Suriye sınırına saldırı

Ortadoğu’nun hassas dengeleri bir kez daha çatışmalara sahne olurken, Lübnan’da patlak veren savaş, Türkiye’nin güneyindeki Hatay'ı doğrudan etkileyen yeni bir kriz dalgasını tetikleyecek gibi görünüyor. Sınır kenti Hatay, geçmişte Suriye iç savaşında olduğu gibi bir kez daha güvenlik endişeleri, mülteci akını ve ekonomik kayıplarla karşı karşıya mı kalacak ?


Mülteci Akını Kapıda mı?

Lübnan’daki çatışmalardan kaçan siviller, Suriye sınırına dayandı. Daha önce Suriye savaşından kaçan binlerce mültecinin yükünü omuzlayan Hatay, yeni bir insani krizle yüz yüze mi kalacak?

Lübnan'da yaşanan çatışmalar ile ilgili twitter hesabından paylaşımda bulunan, Hatay Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş,

 "Lübnan'dan Suriye'ye doğru başlayan göç dalgasının doğuracağı sonuçları göz ardı etmemek gerek.
Bu göç dalgası umarım bizim sınırlarımıza kadar dayanmaz.
Hatay yeteri kadar dram yaşadı, Hatay'da yeteri kadar dram hala var. Bu göç dalgası sınırlarımıza gelmeden önlemler alınmalı, gerekli tüm girişimlerde bulunulmalı."

şeklinde konuştu.


Güvenlik Endişeleri Tırmanıyor
Suriye sınırına yakınlığı nedeniyle Hatay, Lübnan'daki savaşın güvenlik açısından da riskleri artırdığı bir bölge haline geldi. Özellikle Lübnan’daki çatışmaların Suriye'ye sıçraması ve Türkiye sınırına yaklaşma olasılığı, bölgede güvenlik önlemlerinin maksimum seviyeye çıkarılmasına neden oldu.

Kaynak: Haber Merkezi