Fidan Yetiştiricisi Selin Çelik, haber ekibimize yaptığı açıklamasında; “Binlerce Gemlik zeytini, Pikan cevizi, Avokado ve Trabzon/Cennet Hurması fideleri ektim. Yaklaşık olarak 7 bin fidanım var. Bu ürünleri yetiştirirken ürünlerin pazardaki dağılımlarına ve inşalara olan faydalılarına baktım” dedi.

Fidanların uygun koşullarda yetiştirilmesinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Selin Çelik, “Uygun koşullarda yetiştirilirse; Gemlik Zeytin fidanını dikimini izleyen 3-4 yıl içinde, aşılı bir Avokado Ağacının 3 yıl içerisinde, Cennet Hurmasının, 4-8 yıl içerisinde meyve vermeye başlar. Önemli olan meyveden ziyade ağacın gelişimine özen gösterilmesi gerektiği” ifadelerini kullandı.

AĞIR VE ZAHMETLİ BİR İŞ

Pandemi sebebiyle Eğitimli insanların çiftçilik ve hayvancılık üzerine yatırım yaptığının altını çizen Fidan Yetiştiricisi Selin Çelik, “Okuyan nesil, özellikle de Pandemi sebebiyle uzaktan çalışma fırsatı yakalayan çoğu birey. Çiftçilik veya hayvancılık üzerinde girişim yaptı. Üretmenin gücünün farkındayım. Doğaya da katkıda bulunduğum için gururluyum” dedi.

Yetiştirdiği fidanlar hakkında bilgi vermeyi de ihmal etmeyen Selin Çelik, “Zeytin ağacı. Ağır ve zahmetli büyümesine karşın oldukça uzun ömürlüdür. Bir zeytin ağacının ortalama ömrü 300-400 yıldır, ancak 3 bin yaşında zeytin ağaçlarına da rastlanmıştır. Bu nedenle zeytin ağacının adı mitoloji ve botanikte ölümsüz ağaçtır” ifadelerini kullandı.

Dünya üzerinde üretilen en kaliteli zeytinin Gemlik Zeytini olduğunu aktaran Fidan Yetiştiricisi Çelik, “ Gemlik zeytini, Dalından olgunlaşıp siyah rengi alarak toplanmaktadır. Kimyasal katkı maddesi kullanılmadan sofralarımıza ulaşan bir lezzettir. Gemlik zeytini, raf ömrü açısından oldukça dayanıklıdır” ifadelerini kullandı.

Kaliteli Zeytin yağı elde etmeninde sırlarını paylaşan Çelik, “Kaliteli zeytinyağı elde etmek için: Zeytinlerin, hasattan sonra mümkün olan en kısa süre içinde işlenmesi gerekir. Çünkü zeytin bekletilirse fermente olur, bu ise zeytinyağının kalitesinin düşmesine yol açar” açıklamasında bulundu.

PEKAN CEVİZİ ÇOK FAYDALI

Pikan cevizinin diyabet hastalığının azalmasında önemli rol oynadığını dile getiren Fidan Yetiştiricisi Selin Çelik, “Diyabet riskinin azalmasına destek veren Pikan cevizi, bağışıklık sistemi sorunlarının, prostat rahatsızlığının tedavisinde, kan basıncının dengelemede ve kolesterolü düşürmede yardımcı bir gıdadır. İştahı dengeleyerek sağlıklı biçimde kilo verme olanağı tanır” açıklamasında bulundu.

Müdür Türkmen İnceleme Ziyaretlerini Sürdürüyor Müdür Türkmen İnceleme Ziyaretlerini Sürdürüyor

Gemlik ve Pikan cevizi fidanlarının yanı sıra, Avokado yetiştiriciliği ve satışı yaptığını aktaran Fidan Yetiştiricisi Selin Çelik,ü Hatay’ın çeşitli ilçelerine ve Türkiye’nin birçok noktasına fidan sattıklarını Fidan satın almak isteyenlere de perakende olarak satış yapabileceklerini ifade ederek sözlerini noktaladı. Erhan UNAY

Editör: Haber Merkezi