Defne ilçesine bağlı Orhanlı Mahallesi'nde büyük bir gerilim yaşanıyor. Mahalleye kurulmak istenen beton santraline karşı çıkan halk, Muhtar Cemil Günbatmaz, azalar ve köyün ileri gelenlerinden Salih Koçaoğlu’nun öncülüğünde seslerini yükseltti. Yüzlerce mahalleli, santralin inşaatına karşı sert bir tavır alarak, çocuklarının ve köy halkının sağlığını tehlikeye atacak bu projeye izin vermeyeceklerini açıkça belirtti.

"SANTRALİN OKULUN YANINA YAPILMASI KABUL EDİLEMEZ"

Toplantıda ilk sözü alan Muhtar Cemil Günbatmaz, santralin okulun çok yakınında yapıldığını belirtti. ve bu durumun çocukların sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.

“Bu santral mahallemizin tam kalbine kuruluyor. Çocuklarımızın okulu bu zehir fabrikasına birkaç metre mesafede olacak! Beton santralleri her türlü toz ve kimyasal maddeyi havaya karıştırır. Çocuklarımız bu havayı soluyacak, biz bu havayı soluyacağız. Orhanlı halkı olarak sesimizi duyurmak istiyoruz: Bu santrali istemiyoruz ve asla kabul etmeyeceğiz. Bugün burada bu kararlılığımızı güçlü bir şekilde gösteriyoruz. Çünkü yarın bu santral kurulduğunda hastalıklarla kaderimize terk edileceğimizi biliyoruz.”

Hafriyat Kamyonları Öğrencileri Tehdit Ediyor! Hafriyat Kamyonları Öğrencileri Tehdit Ediyor!

"MAHALLEMİZİ ÜÇ KURUŞA SATIYORLAR"

Mahalle sakinleri, projeye sadece maddi çıkarlar için destek veren bazı kişiler olduğunu ima ederek, sert eleştirilerde bulundular.

Mahalleli, karşı çıkılmasına rağmen bu projenin hala hayata geçirilmek istenmesinin arkasındaki motivasyonun para olduğunu belirterek tepki gösterdiler.

“Mahallemizi üç kuruşa satmaya çalışanlarla mücadele etmek zorundayız. Tüm mahalle halkı bu projeye karşı, ancak inatla ve ısrarla bu santrali kurmak istiyorlar. Kimseye, hiçbir kişiye, halkın sağlığını hiçe sayarak para kazanmasına izin vermeyeceğiz! Bu sadece bir beton santrali değil, adeta bir zehir fabrikasıdır. Biz bu köyde hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalmak istemiyoruz.”

DEFNE BELEDİYESİ’NE ÇAĞRI: "SÖZÜNÜZÜ TUTUN!"

Orhanlı halkı, tepkilerini Defne Belediyesi’ne de yöneltti. Mahalleli, daha önce Koçören’de onay verilen beton santralinin de hatırlatmasını yaparak belediyeden halkın taleplerine karşı duyarlı olmasını istedi. Mahalle sakinleri, “Koçören’deki santrale onay verdiniz, ama Orhanlı’ya bunu yapmanıza izin vermeyeceğiz. Bu halkın aklıyla dalga geçmeyin! Biz kimseye borçlu değiliz, kimseye minnet etmiyoruz. Herkes aldığı oyların hakkını versin, halkın yanında dursun! Sadece verdiğiniz sözün arkasında durmanızı istiyoruz. Aksi takdirde, ikinci adımda belediye meclisinin periyodik toplantısına topluca katılacağız ve bu konuyu orada da gündeme taşıyacağız," diye seslendiler.

"ÇOCUKLARIMIZ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ"

Mahalle sakinleri, mücadelenin sadece beton santraline değil, gelecek nesillerin sağlığına sahip çıkmak için verildiğini belirtti. Mahalleli kadınlardan biri, gözyaşları içinde şunları söyledi:

“Biz sadece bugünümüz için değil, çocuklarımızın yarını için savaşıyoruz. Onların geleceği tehlikede. Kimsenin çıkarı bizim çocuklarımızın sağlığından daha değerli değil! Okullarının yanı başına zehir saçacak bir santrali kurmak hangi vicdana sığar? Biz burada doğduk, burada büyüdük. Bizim köyümüzü betonlaştırmalarına izin vermeyeceğiz.”

Muhabir: Kenan Cengiz