ABD Merkez Bankası'ndan Tarihi Faiz İndirimi ABD Merkez Bankası'ndan Tarihi Faiz İndirimi

Putin, Rus doğal gazının TürkAkımı ve kısmen Mavi Akım üzerinden Avrupa'ya ulaştırılabileceğini belirtti. Ukrayna ile olan mevcut transit anlaşması yıl sonunda sona erecek.

Vladivostok şehrinde düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu'nda konuşan Putin, Ukrayna’nın bu anlaşmayı uzatmaması halinde gaz sevkiyatının azalacağını, ancak diğer güzergahların devreye gireceğini söyledi. Özellikle TürkAkımı üzerinden artış yaşanacağını ifade eden Putin, Mavi Akım’ın ise iç tüketim için kullanılacağını ekledi.

Ayrıca, Almanya’nın Ukrayna ve Türkiye üzerinden gaz alabileceğini, Baltık Denizi'nden geçen Kuzey Akım hattı üzerinden ise almasının mümkün olmadığını belirtti. Putin, bu durumu "profesyonel bir tür biçimsizlik ve şizofreni" olarak nitelendirdi ve dünyadaki diğer bölgelerdeki tedariki artıracaklarını vurguladı.

Putin, Çin’e Sibirya’nın Gücü hattı üzerinden yılda 38 milyar metreküp gaz sevkiyatı yapılacağını ve ilave güzergahlar üzerinde çalışmaların sürdüğünü de ekledi. Dünya ekonomisinin Rus enerji kaynaklarına bağımlı olduğunu, fiyatların yükselmesine rağmen bu kaynakların önemini koruyacağını ifade etti.

Rus ekonomisinin durumu hakkında da bilgi veren Putin, Rusya’nın dolardan uzaklaşmak yerine dolardan uzaklaştırıldığını söyledi. BRICS ülkeleriyle ticaretin yüzde 65’inin ulusal para birimleriyle yapıldığını belirtti. Bu yılın ilk yarısında Rus ekonomisinin yüzde 4,6 büyüdüğünü ve geçen yılki yüzde 3,6 büyüme oranını geçmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Zeynep Yüksek