Büyükelçi Fatih Yıldız, Sudan'daki 17 aylık çatışmalara ve insanî krize dair değerlendirmelerde bulundu. Yıldız, Türkiye'nin Port Sudan'daki büyükelçi düzeyindeki varlığının Sudan yönetimi ve halkı tarafından takdir edildiğini belirtti. Türkiye'nin Sudan'daki mevcudiyetini sürdürme kararlılığını vurgulayan Yıldız, Sudan'ın bağımsızlığını kazandığı 1956'dan bu yana birçok iç çatışmaya sahne olduğunu hatırlatarak, bu adaletsiz ortamın sona ermesi gerektiğini ifade etti.

Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında 35 Filistinli hayatını kaybetti Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında 35 Filistinli hayatını kaybetti

Yıldız, Türkiye'nin Sudan'a düzenli yardım gönderdiğini ve yeni insani yardım çalışmaları başlattıklarını söyledi. Özellikle tarım alanında yardımların önemli olduğunu belirten Yıldız, Sudan'ın en büyük tarım projesinin yarısının HDK'nin elinde olduğunu kaydetti.

Sudan'daki savaşın sona ermesine yönelik Türkiye'nin desteklediği Cidde Bildirgesi'ne atıfta bulunan Yıldız, Türkiye'nin Sudan'daki her kesimin güvenine sahip olduğunu ve uluslararası aktörlere bu güvenle destek sunmaya hazır olduklarını ifade etti. Türkiye'nin, Sudan halkının ve yönetiminin mutabık olacağı her türlü çerçevede krizin sona ermesi için görev yapacağını belirtti.

Yıldız, Türkiye ve Sudan halkları arasındaki güçlü bağların, ilişkilerin çatışmalardan etkilenmeden devam etmesini sağladığını ve iki ülke arasındaki mevcut ivmenin korunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Port Sudan ile Türkiye'deki bir liman şehrini "kardeş şehir" ilişkisi çerçevesinde bağlamayı planladıklarını ve THY'nin buraya uçuş başlatmasının Sudan'ın yanında olduklarını gösteren bir adım olacağını belirtti.

Sudanlı gençlerin yükseköğretim taleplerinin haklı olduğunu belirten Yıldız, Türkiye Bursları ile bu talepleri karşılamaya devam edeceklerini ifade etti. Yıldız, Sudan'ın uluslararası alanda hak ettiği dikkati ve ilgiyi göremediğini ve bölgedeki trajedinin Gazze ve Ukrayna'daki gelişmelerden daha fazla önem arz ettiğini vurguladı.

Muhabir: Kenan Cengiz