Hatay SES Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası adına sendika binasında basın açıklaması yapan Zeynep Bolat önceki yıllarda günlük 5, haftalık 25 saat olan çalışma saatlerinin; günlük 7, haftalık 35 saate çıkarılarak, yılda 90 günlük yıpranma paylarının da 35 ila 45 güne düşürdüğüne dikkat çekti.
Zeynep Bolat “Bu yıl radyoloji alanında emek veren sağlık çalışanlarının bir hakkına daha el koyarak ölümcül hak kayıplarına bir yenisini ekledi. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan ‘radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir’ hükmü yok sayılarak radyoloji teknikerlerine ve teknisyenlerine yasaların verdiği 30 günlük radyasyon izni hakkının yönetmelikle iptal edildiğini açıkladı. Aksi yönde kanuna rağmen çıkarılan yönetmelikle izinler azaltılıyor ve bölünüyor. Radyoloji emekçileri daha çok kâr için daha çok çalıştırılarak isteniyor, sağlıkları ve hayatları riske atılıyor” dedi.
20 GÜNE DÜŞEN İZİNLERİNE BİLE GÖZ DİKİYORLAR
Avrupa standartlarına göre düzenleme yaptığı savunulurken, sıra mesai içinde yapılan işlem sayısına gelindiğinde aynı standardın aranmadığına işaret ettiği açıklamada Zeynep Bolat şunları kaydetti: “Dahası yeterli personel alımı yapmayarak, fazla mesai yapamaz, hükmüne rağmen personel eksikliği nedeniyle mesaiye kalmaya zorlanıyorlar. Diğer yandan yoksulluk sınırının altında ve performansa dayalı ödeme yapılarak, sağlıklı yaşamaya yetecek bir gelir elde etmek için personelin ek mesaiyi bir tercih gibi görmesine yol açıyorlar. Daha önce yıllık izinleri dışında kesintisiz tam bir ay radyasyon (şua) izni yapan radyoloji çalışanları, artık aldıkları diğer izinler düşüldükten sonra ve parçalı bir şekilde şua izni kullanmaya zorlanıyorlar. Önceki yıldan kalan izinleri de kullandırılmayarak ortalama 20 güne düşen izinlerine bile göz dikiyorlar. Şua izni bir hastalık izni olmasına rağmen şua izni alan personellerin teşvik ek ödemelerinden kesintiler yapılıyor…”
Açıklamada Zeynep Bolat, sözde denetim için radyolojide çalışan emekçilerin maruz kaldığı radyasyonu ölçmek üzere taktıkları dozimetrelerin ise taşeron firmaların ellerine teslim edilmiş durumda ve ne hikmetse çoğu zaman doz aşımı göstermediğini savundu.
Haber Bülteni