Türkiye, gece saatlerinde yaşanan peş peşe depremlerle bir kez daha sarsıldı. Dün gece saat 23:29’da Erzurum ve çevresinde 3.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Erzurum’daki bu sarsıntının ardından saat 03:14’te Afyonkarahisar ve çevresinde 4.4 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesi yakınlarında meydana gelen bu deprem, bölgedeki vatandaşları korkuya sevk etti ve birçok kişi panik içinde sokaklara döküldü.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: “Büyük Depremin Habercisi”

Depremler sonrasında vatandaşlar, AFAD ve Kandilli Rasathanesi’nden gelen son dakika bilgilerini takip ederken, uzmanlardan da dikkat çeken uyarılar geldi. Deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Afyonkarahisar ve Erzurum’da yaşanan depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ercan, bu iki depremin, özellikle Afyonkarahisar bölgesinde daha büyük bir depremin habercisi olabileceğini vurguladı.

Prof. Dr. Ercan, Afyon-Sinanpaşa bölgesindeki 4.4 büyüklüğündeki depremin, Simav Göçüntülü Kırığı ile Afyon-Akşehir fay hatlarının birleşme noktasında olduğuna dikkat çekti. “Bu birleşim noktası, 7.2 büyüklüğünde bir deprem potansiyeli taşıyor. Bölgede bulunan kaplıcalar ve jeotermal alanlar, fayların aktif ve diri olduğunu gösteriyor” diyen Ercan, vatandaşları sağlam zeminlerde, dayanıklı yapılar inşa etmeleri konusunda uyardı.

Konya'da en büyük dönüşüm olacak Konya'da en büyük dönüşüm olacak

Uzmanlar Uyarıyor: Deprem Bilincini Arttırmalıyız

Türkiye’nin pek çok bölgesinde aktif fay hatlarının bulunduğunu belirten uzmanlar, bu tür küçük depremlerin daha büyük sarsıntıların habercisi olabileceğini söylüyor. Vatandaşların deprem bilincinin artırılması, özellikle riskli bölgelerde yapı denetimlerinin sıkılaştırılması ve binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğine vurgu yapılıyor.

Deprem kuşağında bulunan Türkiye’de, uzmanların bu uyarıları hayati öneme sahip. Yetkililer ve bilim insanları, özellikle son dönemde artan depremlerle birlikte vatandaşların daha dikkatli ve bilinçli olması gerektiğini ifade ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi