Saype, 2019 yılında başlatılan "Duvarların Ötesi" adlı küresel sanat projesi için Türkiye'ye geri döndü.

2020 yılında, bu küresel eserin sekizinci aşamasını Akdeniz ve Karadeniz dünyalarının kesişim noktası olarak gördüğü İstanbul şehri olarak seçmişti.

Ekim 2023'te, "Duvarların Ötesi" projesinin devasa elleri tekrar Türkiye'de olacak, bu sefer Antakya'da. Saype, harabe halindeki şehirler ve köyleri ziyaret ettikten sonra, 2023 yılının Şubat ayında bölgeyi vuran ve resmi olarak 50.000 kişinin ölümüne neden olan bu yıkıcı deprem sonrası bölgeye umut vermeye katkıda bulunmak istiyor.

Sanatçı, duvarların Ötesi’nin on dokuzuncu aşamasında, bu korkunç doğal felaketi yaşamış olan insanlarla dayanışmanın gerekliliğini dünyaya hatırlatmayı amaçlıyor. Dünya çapında ve medyada büyük bir yankı uyandırmış olan; yerel halk için daha da zorlaşan kış öncesinde Saype, bu bölgeye odaklanmayı seçti. Ayrıca sanatçı son eseriyle aynı zamanda bölgede kalanlara daha parlak bir gelecek perspektifi sunmak için fon toplamaya da katkıda bulunacağı ifade edildi.

Konteyner Kentlerde Yaşayanlara Öncelik Verilecek Konteyner Kentlerde Yaşayanlara Öncelik Verilecek

BİRLİK, YARDIMLAŞMA VE ORTAK ÇABANIN SEMBOLÜ OLARAK

Yapılan açıklamada; “Kutuplaşan bir dünyada, sanatçı bizi insanlık ve bir arada yaşama duygusuna davet etmek adına seçimini sembolik olarak dünyanın en büyük insan zincirini oluşturmaktan yana kullanıyor: Duvarların Ötesi projesi. Yerde boyanmış ellerin birleştiği ve şehirden şehire kaydığı bir kombinasyon, duvarların ötesinde birlik, yardımlaşma ve ortak çabanın sembolü olarak.

Guillaume Legros, Saype olarak bilinen, çim ve toprak üzerine devasa freskler yapar. Tebeşir ve kömür gibi bileşenlerden oluşan çevre dostu bir boyanın mucidi olarak tanınır. Sokak sanatı ile arazi sanatını birleştiren bir sanat akımının öncüsü olarak kabul edilir. 2019 yılında Forbes dergisi tarafından sanat ve kültür alanında en etkili otuz yaşın altındaki kişilerden biri olarak aday gösterilmesine yol açan yaklaşımı ve yenilikçi tekniği ile tanınır. Onun şiirsel ve geçici eserleri doğaya saygı içinde dünyayı dolaşır ve insanların düşünce yapısını etkiler.” Denildi.

13 EKİM 2023 TARİHİNDE SAAT 10.30’DA

Herkes için sürprizi korumak amacıyla, resmi açılış tarihine kadar yayın yasağı uygulanması rica edildi. Açılış töreninin resmin kendisiyle aynı yerde olacağı ve tarih olarak 13 Ekim 2023 tarihinde saat 10.30’da gerçekleşeceği belirtildi. Hatice Katırcıoğlu

Editör: Haber Merkezi