Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bulunan, Tayvan Kültür Merkezi, bünyesinde açılan Sosyal Uyum Çalışması kavramında deri işleme kursuna gelen Engelli ve kadınlar, deri dağlama tekniği kullanarak geleneksel ürünler yapıyorlar.

Açılan dericilik kursuyla unutulmaya yüz tutmuş, deri işletmeciliği sanatının kadınların ve Engelli vatandaşların elinde yeniden hayat buluyor. Tayvan Kültür Merkezinin, bünyesinde deri işlemeciliği başta olmak üzere, el sanatları, dikiş nakış ve spor gibi çeşitli alanlarda Sosyal uyum kavramında kurslar açıldı. Merkeze gelen Engelli ve kadın özellikle deri dağlama tekniği kullanarak çeşitli ürünler ortaya çıkarıyor. Geleneksel unsurlardan kopmadan farklı ve özgün ürünler yapan usta öğretici eşliğinde Engelli ve kadınlar, deri üzerine tablo, hediyelik eşya, aksesuarlar, çanta ve kolye gibi eşyaları aile bütçelerine katkıda bulunuyor, hem de meslek öğreniyor. Tayvan Kültür Merkezi Koordinatörü,  Pr. Dr. Chiu Chen Yu ilk kez açılan dericilik kursuna, ev hanımı kadınların ve Engelli vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

Merkez bünyesinde ,"Kadınlarımız ve Engelli vatandaşlarımız bu kurslara çok ilgi gösteriyorlar. Çünkü buraya gelen Kursiyerlerimiz, kendilerini meslek konusunda geliştirip hem sosyalleşiyor, hem de ev ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. El sanatları, dikiş-nakış, spor kurslarımız var. Bu hizmetlerimizi ücretsiz olarak tüm halkımıza veriyoruz.”

Reyhanlı'da 15 bin 301 tarihi eser ele geçirildi Reyhanlı'da 15 bin 301 tarihi eser ele geçirildi

"AMACIMIZ DERİCİLİK SANATININ YENİDEN CANLANDIRMAK”

Chen Yu ,"Deri kursumuz, çok ilgi görüyor. Çünkü kadınlarımız ve Engelli vatandaşlarımız buraya, bu mesleği öğrenmek için geldiklerinde hem ev ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. Kendilerine çok güzel aksesuarlar,ü ve çantalar yapıyorlar. Bu da onları ayrıca mutlu ediyor. Onların mutluluğu bizim mutluluğumuz demek. Bu konuda bize desteklerini esirgemeyen Reyhanlı Kaymakamımız Yasin Öztürtk bey ve Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu beyeü teşekkür ediyoruz." dedi.

“DERİCİLİKTE FARKLI TEKNİKLER UYGULANIYOR”

“Dericilik kursu eğitmeni Suriye vatandaşı Vedah el-Ahmed beyde yapmış olduğu demeçde “ Suriye (palmira) da  bu işi yaptım. Türkiye'ye sığındıktan sonra çanta ve deri eşya imalatı konusunda kendimi geliştirdim. Tayvan kültür Merkezinde ise, kursta farklı teknik ve farklı el sanatlarının işlendiğini ifade ederek, "Dericilik unutulmaya yüz tutmuş bir sanat dalı. Şu anda endüstriyel olarak dericilik hala devam ediyor, ama sanat olarak pek uygulanmıyor. Takı üzerine daha çok çalışıyoruz. Dericiliğin geçmişi aslında çok eskilere dayanıyor. Takı, çanta üzerine çalışıyoruz. Farklı, farklı teknikler uyguluyoruz. Deri çok önemli bir malzeme. Şu an temini biraz zor. Onun için de kurumumuz deri temini sağlıyor. Alet ve bütün cihazlar da mevcut. " diye konuştu. Hatice Katırcıoğlu

Editör: Haber Merkezi