Mustafa Kemal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı tarafından yapılan inceleme ve araştırmalar sonucunda ‘acil bir şekilde Antakya’da kentsel dönüşüme ihtiyacı’ olduğu vurgusu yapıldı.

Türkiye’de Kentsel Dönüşüm Politikaları, Antakya’da kentsel dönüşüm üzerine yapılan alan araştırmalarından sonra tez hazırlayan Aslıhan Gündoğdu ve Tez Danışmanı Doç. Dr. Şenol Adıgüzel’in raporları dikkat çekici bulundu.

BUGÜNE KADAR ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA YAPILMADI

Hazırlanan tezde, “Kentsel alandaki yapıların yüzde 80’i riskli yapılardan oluşmaktadır. Bu gerçekler, raporlar halinde ortaya konulmasına ve acil bir şekilde bu kentin dönüşüme ihtiyacı olduğu bilinmesine rağmen, bu konuda bugüne kadar önemli bir çalışma yapılmamıştır. Birçok nedenden dolayı Antakya kentsel alanı dönüşümden uzak kalmıştır. Hazırlanan bazı projeler olmasına rağmen uygulamaya konulamamıştır. Çalışmamızda alan araştırması kapsamında Antakya Metropoliten Alanının seçilmesinin de temel nedeni budur” denildi.

ÇOK SAYIDA RİSKLİ BİNA BULUNUYOR

Hatay'da şarampole düşen tırdaki domatesler yola saçıldı Hatay'da şarampole düşen tırdaki domatesler yola saçıldı

Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasında Hatay kırmızı kuşak üzerinde birinci dereceden deprem bölgesinde yer alıyor.
Deprem uzmanları, Antakya’nın bulunduğu kentsel alan, yerel yönetsel dizgenin de olumsuz etkisi ile çok önemli kentsel sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirterek, “Suriye kaynaklı nüfus hareketleri Hatay’ın kentsel sorunlarını daha da ağırlaştırdı. Aynı zamanda bir deprem kuşağında yer alması ve tarihi Hatay şehrinin önemli bir bölümünün kentsel SİT alanı olması, buradaki yapı stokunun kalitesi açısından önem arz etmektedir. Hatay’daki yapıların yüzde 80’i riskli yapılardan oluşmaktadır” görüşünü beyan ettiler.
Mahmut SİVRİ

Editör: Haber Merkezi