Vatandaşların kişisel verilerinin sosyal ağlarda satılabilecek duruma geldiği bir dönemde hasta bilgilerinin güvenliğine ilişkin ciddi iddialar olduğunu ifaden eden Melih Meriç, “Sosyal Güvenlik Kurumu, eczacılara hiçbir bilgilendirme yapmadan, haber bile vermeden Medula Eczane Provizyon Sistemi’ne e-devlet üzerinden giriş zorunluluğu getirdi.

Plansız programsız, mesai saati dışında yapılan bu uygulama yüzünden binlerce hasta ilaç alamadı, mağduriyet yaşadı. Hatta nöbetçi eczanelerdeki hizmetler durma noktasına geldi. Ortaya çıkan kargaşa nedeniyle SGK, kısa süre içinde uygulamadan geri adım atarak eski sisteme geri dönüş yaptı. Medula sistemine neden e-devlet üzerinden giriş yapılması gerektiği sorusu ise hala cevapsız, yetkililer sessiz.” diye konuştu.

Meriç’in açıklamaları ardından endişe duyan deprem bölgesi iller ve özellikle hataylılar soruların cevaplandırılmasını istedi. Özellikle tedavi ve ilaç nedeniyle sorun yaşayan vatandaşlar hatay’da yaşanan sıkıntı nedeniyle tedirgin olduklarını belirttiler.

KAÇ HASTA MAĞDUR OLMUŞTUR?

Türkiye’nin son yıllarda kişisel veri sızıntılarının merkezi haline geldiğini söyleyen CHP’li Meriç, “Bir hükümet düşünün ki vatandaşının en mahrem, gizli, kimlik bilgilerini dahi koruyamıyor. T.C. kimlik numaraları, tapu bilgileri, hasta verileri, sosyal medya uygulamalarında para karşılığı satılıyor. Medula Sistemi’ne e-devlet zorunluluğu getirilme sebebinin de güvenlik açığı olduğu yönünde kuvvetli iddialar var. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere konunun tüm paydaşlarını hasta verilerinin sızdırılma ihtimalini önleyecek, kişisel bilgilerimizi koruma altına alacak tedbirler almaya davet ediyorum.” dedi.

Manisa Demirci’nin taşkın çilesi bitiyor Manisa Demirci’nin taşkın çilesi bitiyor

Melih Meriç konuya ilişkin olarak Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na şu soruları yöneltti:

Eczanelere önceden haber vermeden plansız bir şekilde Medula Eczane Provizyon Sistemi’ne e-devlet üzerinden giriş zorunluluğu getirmesinin nedeni nedir?

"Medula sistemine kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılması yerine e-devlet üzerinden zorunlu giriş getirilmesi, eczanelerde kullanılan sabit IP’ler ve mevcut sistem altyapılarıyla uyumlu olmadığından kaynaklandığı iddiaları doğru mudur?

Söz konusu uygulamanın aniden devreye sokulması nedeniyle kaç hasta ilaca erişemeyerek mağdur olmuştur?

Medula Provizyon Sisteminde, güvenlik açığı olduğu ve hasta verilerine sızıldığı iddiasıyla bu uygulamaya gidildiği doğru mudur?

Muhabir: Haber Merkezi