Birlik ve Dayanışma Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Dr. Ahmet Tapduk Mehlepçi, “Depremin üzerinden bir yıl geçti. Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman’da yıkılan veya ağır hasarlı olan ASM’lerin hiçbirinin yerine yeni bir bina yapılmadı, Aile Sağlığı Merkezi’nde verilen hizmetler konteynerlerde devam etmektedir. Bölgede ASM’lerde çalışan arkadaşlarımız da aynı yıkılan ASM’ler gibi yalnız bırakılmış, barınma sorunları için de hiçbir şey yapılmamıştır” açıklamasını yaptı. Beklenen Marmara depremine dikkat çeken Mehlepçi, “İl sağlık müdürlüğü ve bakanlık depreme yönelik hiçbir önlem almıyor” dedi.

Gazze'de Çocuk Felci Aşıları Devam Ediyor Gazze'de Çocuk Felci Aşıları Devam Ediyor

Birlik ve Dayanışma Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Dr. Ahmet Tapduk Mehlepçi, 6 Şubat depremlerinin birinci yılında depremin ilk anlarındaki izlenimleri ve yaşanan eksikliklerle ilgili yazılı açıklama yaptı. Mehlepçi, şunları kaydetti:

Depremi Tecrübe Ettik, Ders Çıkarmadık “Biz 6 Şubat günü Hatay’a ilk giden hekimlerin içerisindeydik. Şehirde ayakta hastane kalmamış ya yıkılmış ya devrilmiş ya da en küçük artçıda un ufak olacak haldeydi. Şehrin 15 km dışındaki Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi ağır hasarlıydı. Bahçesine ilk etapta seyyar bir sahra hastanesi kurulmaya çalışılıyordu. Deprem çok ağır bir darbe vurmuştu ama esas Sağlık Bakanlığı çok hazırlıksız yakalanmıştı. Eğitim Araştırma Hastanesi’nden Hatay merkeze gitmek için araç bulmanız imkansıza yakındı. Araç bulsanız akaryakıt bulamıyorsunuz, herkes bir panik halinde. AFAD’dan gelen yetkililerde hiçbir afet bilgisi ve yönetme yetkinliği yok, yürüyerek gitmeniz imkansızdı. Ambulanslar enkazlardan yaralıları Hatay merkezden buraya taşımaya çalışıyorlar, getirilen yaralılar röntgen çekilemediği, herhangi bir kan tetkiki yapılamadığı ve takip edilemediği için tekrar helikopterler ile İstanbul, Ankara veya çeşitli illere sevk ediliyor. Tüm bu sırada şunu düşünüyorsunuz; her mahallede olan aile sağlığı merkezleri çalışıyor olsa ilk triyaj ve müdahale ASM’lerde yapılıyor olacaktı. Hatay merkeze gitmeyi başardığımızda neredeyse tüm ASM’lerin yıkılmış veya kullanılamaz halde ağır hasarlı olduğunu gördük. Depremin üzerinden bir yıl geçti. Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman’da yıkılan veya ağır hasarlı olan ASM’lerin hiçbirinin yerine yeni bir bina yapılmadı, Aile Sağlığı Merkezi’nde verilen hizmetler konteynerlerde devam etmektedir. Bölgede ASM’lerde çalışan arkadaşlarımız da aynı yıkılan ASM’ler gibi yalnız bırakılmış, barınma sorunları için de hiçbir şey yapılmamıştır. Oysa Aile Sağlığı Merkezleri devlet eliyle depreme dayanıklı ve müstakil binalarda yapılmış olmalıydı.” Dedi. Nebihe Mazmanoğlu

Editör: Haber Merkezi