Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Biz şu anda Türkiye olarak dünyada turizm konusunda en yoğun ve en etkili reklam veren ülkeyiz." dedi.

Ersoy, geçen yıl 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören kültür varlıklarının restorasyonuna dair, "En büyük hasar alan müzemiz Hatay'daki müzemiz. Onun zemininde sıkıntı vardı. Zemini sağlamlaştırma çalışmaları tamamlandı. Bazı bölümleri yıkılacak bazı bölümleri kontrollü şekilde güçlendirilecek. Zemin sağlamlaştırma ile ilgili ana sorun çözüldü. Deprem bölgesinde 4 tane proje başvurusu açtık. Buraya da bin 300'ün üzerinde başvuru oldu. 78 başvuru hariç hepsini onayladık." açıklamasında bulundu.

Türk Kızılay, kan torbası üreterek dışa bağımlılığı ortadan kaldıracak Türk Kızılay, kan torbası üreterek dışa bağımlılığı ortadan kaldıracak

Antakya'nın hasar görme yoğunluğunun ön sıralarda olduğunu sözlerine ekleyerek, şu bilgileri verdi:

"Aslında hepsinde çok büyük hasar var. Kültür varlığı açısından hasar görme yoğunluğunun en büyük açık ara Antakya birinci sırada yer alıyor. 377 vakıf varlığı zarar gördü demiştik. Hepsinde çalışma başlattık. Bir kısmı tamamlandı. Her ay 15-20 tane tamamlanarak gidiyor. 2025 sonunda hedefimiz tamamını restore etmek. Kültür Turizm Bakanlığı'na bağlı Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü uhdesinde olan yaklaşık 20'ye yakın o bölgede kültür varlığı var. İhaleleri yapıldı, onlarla ilgili çalışmalar da başladı. En büyük hasar alan müzelerimizden biri Hatay'daki müzemiz biliyorsunuz. Onunla ilgili çalışmalar da tamamlandı. Yol haritası belirlendi."

"ANTAKYA BİR MÜZE ŞEHİR OLACAK"
Antakya'da çalışmalara devam edildiğinin altını çizen Ersoy, "Antakya'da Çevre Şehircilik Bakanlığıyla yaptığımız protokol gereği 307 hektarlık alanın sorumluluğu bize ait. Aslında arkeolojik alan dediğimiz zaman orada taramalar, sondajlar, kazılar yapıyoruz. Antakya bir müze şehir olacak. Benzer bir çalışmayı Side'de yaptık. Orası tam bir müze şehir haline geldi. Aynı bu tarz çalışmalar yaptık, inanılmaz değerlendi. Benzer bir çalışmayı da biz 307 hektarlık alanda gerçekleştirmek için maksimum çaba sarf ediyoruz." dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki antik kazı alanlarında çok hızlı kazı yapıldığı iddialarının doğru olmadığını dile getiren Ersoy, Bakanlık bünyesinde başlatılan Geleceğe Miras Projesi kapsamında bundan önce 45 ila 50 gün süren kazı çalışmalarının 12 aya yayıldığını ve kazı alanlarında görev yapan personel kaynak aktarımı ve ek personel istihdamı yaptıkları bilgisini verdi.
Ersoy ayrıca 163 yıl sonra ilk kez yabancı kazı başkanlıklarına Türk koordinatör kazı başkanları atadıklarını aktardı.
AA

Editör: Haber Merkezi