Hatay Gönüllüleri Konseyi Derneği Başkanı Tahir Dönmezer, Girişimci Kadın Emel Duman ve Prof. Dr. Osman Biçer Hatay Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek Sarı Koza olarak bilinen “Hatay Sarısı” hakkında bilgiler verdiler.

Hatay Sarısı’ndan elde edilen ve Barış İpeği hakkında Hatay Gazeteciler Cemiyeti’nde bilgiler veren Girişimci Kadın Emel Duman yaptığı açıklamada şu açıklamalara yer verdi:

Mersindeki Hataylılardan Mesaj Var! Mersindeki Hataylılardan Mesaj Var!

üBu hikaye kadın girişimci olan Emel Duman’ın 1996 yılında Defne&Apollon İpekçilik firmasını kurmasıyla başladı. Amacı yok olmaya yüz tutmuş bu zanaatin, geçmişten bugünümüze dönüşüm yolculuğunda, denenmemişleri denemek ve yeni tasarımlarla geçmişi bugüne taşıyabilmekti. Atalarımızın ellerinde kalmış kozaları değerlendirme hikayesi bize ilham kaynağı oldu. Kelebeği öldürmeden ipek üretebilmenin mümkün olduğunu anladık. Ve barış ipeği hikayesi böyle başladı. Barış ipeğini üretebilmek için kendi kozanızı üretiyor olmanız gerekmektedir. Bunun için de binlerde adet dut ağacına sahip olmanız gerekmektedir. Dut ağaçlarınızın bulunduğu çiftliğiniz hiçbir tarımsal ilaçlamanın yapılmadığı bir alanda, yerleşim yerlerinden ve sanayi bölgesinden uzak olması gerekmektedir. Biz 3 bin adet ile kurduğumuz dut çiftliğimize her yıl yeni fidan dikerek bugün sayılarını 15 bine ulaştırdık ve dikmeye de devam ediyoruz. Örneğin 30 kg yaş koza elde edebilmek için büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 30-40 adet ağaca ihtiyacınız vardır.

Editör: Haber Merkezi