Hükümet, sokak hayvanlarıyla ilgili ‘uyutma’ düzenlemesinde değişikliğe gidiyor. AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını ‘uyutma’ yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis’e getirmeyi planlıyordu. Ancak büyük tepkilerin ardından bu planda değişiklik yapılacağı öğrenildi.

5 sahipsiz köpek işe alındı 5 sahipsiz köpek işe alındı

Edinilen bilgiye göre, AKP sokak hayvanlarıyla ilgili tepki çeken ‘uyutma’ düzenlemesine yeni bir formül arıyor. AKP’nin, 5996 sayılı kanunundan yola çıkarak bazı kavramlar üretmeye çalıştığı belirtildi.

AKP yetkilileri, yasa teklifi metninin gelecek hafta şekilleneceğini kaydederek şu açıklamalarda bulundu: “Uygulamayı değiştireceğiz. Şu anki uygulamamız hayvanları sokaktan alıp, barınaklara götürmek, orada kısırlaştırmak, aşılarını yapmak, çip veya kulaklık takarak alındıkları yere bırakmak şeklinde. Bu uygulama sürdürülebilir değil. Nitelikli barınaklar oluşturmamız lazım. Hayvanların barınaklara alınması, aşılanması, kısırlaştırılması ve güçlü bir şekilde sahiplendirme politikası uygulamamız gerekiyor.”

“5996 sayılı Veterinerlik Kanunu’nun 9’uncu maddesi var. Bu maddeye göre kuduz olan, hastalık taşıyan, takatten düşmüş, beslenme bozukluğu yaşayan hayvanların ötanazi yoluyla hayatlarına son verilmesi mevcut kanunda zaten var. Kuduz riski taşıyan veya saldırgan hayvanların diğer köpeklere zarar verdiği durumlar söz konusu. Bu köpeklerin ayrıştırılması lazım. Barınaklarda diğer köpeklere zarar veren köpeklerin de 5996 sayılı kanun kapsamında ötanazi yoluyla hayatlarına son verilmesi gerekiyor ki diğer hayvanlara bakabilelim.”

“Mahallede herkesin sevdiği köpeklerle hiçbir sorunumuz yok. Saldırgan, zarar veren, kuduz riski taşıyan köpekler ise istisna olacak. Esas olarak barınakların nitelikli hale getirilmesi, barınaklarda nitelikli yaşam alanlarının genişletilmesi hedefleniyor. Bu alanları bozan, hastalık hususunda zarar veren köpekler ise mevcut yasa kapsamında ötanazi ile hayatlarına son verilecek.”

Hükümetin, barınaklarda nitelikli doğal yaşam alanları oluşturmayı ve bu alanlarda hayvanların doğal yaşamlarını devam ettirmelerini sağlamayı amaçladığı belirtildi. Ancak bu alanları bozacak köpeklerin 5996 sayılı yasa kapsamında ötanazi ile hayatlarına son verilmesi gerektiği vurgulandı. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi