Türkiye’de 63 bin ton kayısı üretiminin 45 bin tonunun gerçekleştiği Arsuz’un ‘kayısı üretiminin kalbi’ olarak adlandırılan Kurtbağı mahallesinde planlanan krom zenginleştirme tesisi için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Muhtar İhsan Kızıldağ, “Bu tesisin yeri organize sanayi bölgeleridir” dedi. Tesisin planlandığı tarla vasfındaki alan, Çevre Düzeni Planında orman alanı olarak gösteriliyor.
Tarım ve turizmin doğal yaşam alanlarıyla bütünleştiği Arsuz’da madencilik faaliyeti ‘zenginleştirme tesisi’ ile yeni bir aşamaya geçiyor. Demircan Krom Madenciliği İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan Krom Zenginleştime Tesisi projesi için çalışmalar devam ederken, Çevre Etki Değerlendirme süreci de başlatıldı.
TESİSİN ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE KAYDIRILMA ŞARTI
Lezzeti, aroması, dolgunluğu ve tadıyla kayısının markalaşmasını hedefleyen Kurtbağı mahallesi, yıllık 20 bin tonluk kayısı rekoltesine sahip. Kurtbağı kayısısı, yuriçinin yanı sıra Rusya, Avrupa Birliği ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor.
Muhtarlık olarak kendilerine resmi bilgilendirmenin henüz yapılmadığı belirten Kurtbağı mahalle Muhtarı İhsan Kızıldağ, tesisin bölgede tarım, hayvancılık ve yanartaşlarıyla turizmi baltalayacağını savundu, tesisin organize sanayi bölgelerine kaydırılmasının şart olduğunu söyledi.
Arsuz’a bağlı Kurtbağı mahallesi muhtarı İhsan Kızıldağ, tesisle ilgili planlamadan 2 yıl önce bölgelerindeki krom madenini işleten firma sahibi tarafından haberdar edildiklerini söyledi. Krom zenginleştirme tesisi projesinin ÇED sürecinden ise halkın bilgilendirme toplantısı ilanıyla haberdar olduklarını ancak kendilerine henüz resmi bir bilgi verilmediğini sözlerine ekleyen muhtar Kızıldağ, “Nüfusumuz binin üzerinde. Halkımızın geçimi bu arazilerin üzerinden. Bölgemizde büyük oranda kayısı yetiştiriliyor. Yılda 15 bin ton kayısı üretiyoruz. Bu yıl 8. Kayısı Festivalini yaptık” dedi.
BU BÖLGEDE YAPMAMALARI GEREKTİĞİ ANLATTIM
Bölgede böyle bir tesisin kurulmasının yanlışlığını vurgulayan muhtar Kızıldağ, “Mahallemin ekonomik geçimi tarıma, hayvancılığa ve turizm değeri Yanartaşlar bölgeme dayalı” dedi. Firmanın tesiste çalışacak işgücünü mahalleden alma sözü de verdiğini kaydeden muhtar Kızıldağ, şunları ifade etti: “Bizden tek bir işçi bile almasınlar. Ama bu doğanın bozulmasını istemiyorum, geleceğimizin karartılmasını istemiyorum. Böyle bir tesisi de istemiyorum. Madene karşı değilim. Krom madenini çıkartsınlar, ama işlemesini bu bölgede yapmamaları gerektiği anlattım. Bunun yeri organize sanayi bölgeleridir.”
Tesisle ilgili mahalle sakinlerini bilgilendirdiğini, sözkonusu tesisin doğaya, su kaynaklarına vereceği zarar nedeniyle karşı çıktığını anlattığını da belirten Kızıldağ, topladıkları imzalarla birlikte kaymakamlığa ilettiğini, kaymakamlığın yanı sıra Devlet Su İşleri DSİ’ye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, Tarım ve Orman Bakanlığı’na da böyle bir tesisin kurulmaması yönünde yazışma yaptıklarını kaydetti.
Haber Bülteni