Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Akdeniz mutfağının lezzetli zeytinyağlı tariflerini içeren bir kitabın tanıtım etkinliğine katılan ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, bölgedeki zeytinliklerin korunması ve zeytin tarımına daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Ortaylı, "Hepiniz zeytinlik alın ve zeytin yetiştirin" diyerek bölgenin zeytin potansiyelini öne çıkardı.

"Ayvalık’ta Bir Eğitim Enstitüsü Kurulmalı"

Ayvalık’ın, Ege’nin iki yakasından biri olarak tarih ve kültür açısından zengin bir bölge olduğunu belirten Ortaylı, burada bir üniversiteden ziyade bir sosyal bilgiler enstitüsü kurulması gerektiğini söyledi. “İki tarafın dilini öğrettikleri, tarihi araştırdıkları bir bölgedir Ayvalık. Zengin ve renkli bir yer” ifadelerini kullandı.

"Ege’nin Yeşil İncisi Midilli ve Zeytin Ziraatı"

Yunanistan ile ilişkilerden de bahseden Prof. Dr. Ortaylı, Midilli adasının Ege’nin en güzel adalarından biri olduğunu ve zeytin ziraatinin Ayvalık’ta olduğu gibi orada da önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi. “Midilli, halen daha Komünist Parti’ye oy veren bir vilayet, bu durum başka yerlerde pek görülmez” diyerek Midilli’nin kendine özgü yapısına dikkat çekti.

"Türkiye, Zeytin Zenginliği Bakımından İspanya’dan Geri Değil"

Ayvalık ve Türkiye’nin zeytin zenginliği bakımından İspanya’dan geri olmadığını belirten Ortaylı, bu değerin korunması gerektiğini söyledi. "Bölgede yapılaşmaya dikkat etmeliyiz, bu milli bir felakettir. Akhisar’daki gibi bir zeytin festivali Ayvalık’ta da düzenlenebilir. Yeter ki bu bilinç oluşturulsun. Bu tip zeytin seminerlerini yıllarca yapabilmek zor ama imkânsız değil. O günleri görebildiğimde, herhalde daha mutlu olacağım” diye konuştu.

Bursa'da Erdem Saker'in adı Botanik Park'ta ölümsüzleştirildi Bursa'da Erdem Saker'in adı Botanik Park'ta ölümsüzleştirildi

Zeytinin Değeri ve Korunması Gerekiyor

Ortaylı, zeytinin Türkiye’nin en değerli tarım ürünlerinden biri olduğunu vurgularken, özellikle Akhisar’daki bilinç seviyesinin diğer bölgelerde de oluşturulması gerektiğini ifade etti. Ayvalık’ta zeytin tarımının sürdürülebilir hale gelmesi için tüm vatandaşlara çağrıda bulundu: “Etrafınızdaki zeytinlikleri koruyun ve zeytin yetiştirin. Bu bizim için en büyük ödül olacaktır.”

Muhabir: Zeynep Yüksek