İskenderun Körfezi özellikle jumbo karides türü açısından zengin bir bölgedir. Bu karides türü büyük ve bol etlidir. İskenderun Körfezi’nde sular soğuyunca sürüler halinde ılık sulara doğru göç ederler.
Körfezin suları ısınmaya başladığında dönüş yolculuğu da başlar. Yol aldıkça irileşen karideslerin ayakları arkadan öne doğru dökülür. İskenderun Körfezi’ne varanların önemli bir kısmının iki ayağı kalır ve bunun adı “Jumbo” dur. Dünyanın en lezzetli Jumbo Karidesleri İskenderun Körfezi’nin dışında hiçbir yerde bulunmaz.
İskenderun Körfezi “Jumbo karidesi” İstanbul’da ve Avrupa’da 5 yıldızlı otellerde lüks besin sınıfına girmekte ve yüksek fiyatlarla satılmaktadır. İskenderun karidesi vitamin, mineral, B12 kaynağı ve protein açısından mucize besin ve içerdiği selenyumdan dolayı kansere karşı koruyucu besin grubundadır.
Körfez de 10 ile 20 metre derinliklerde yaşayan iri boylu Jumbo karides ihracatı ”İskenderun Jumbo Karides”i markasıyla yapılır. Dünyanın birçok ülkesinin kıyılarında iri karides avlanmasına karşın, “İskenderun Jumbosu” lezzetinde olmadığı bilinmektedir. “İri karides” adı ile tanınan bu karides; Süveyş kanalı açıldıktan sonra Hint okyanusu ve Kızıldeniz den İskenderun körfezine yerleşmiştir. İskenderun’ dan dondurulmuş olarak ihraç edilmekte veya buzlanarak taze, iç piyasaya sevk edilmektedir.
1960’lı yıllarda İskenderun körfezinden alınarak Marmara’nın Karabiga Körfezine transplantasyonu (ekimi) yapılan bu karides türü, bu yörede birkaç yıl belirgin bir üreme göstermişse de devamı gelmemiş ve jumbo karides İskenderun Körfezi’nin markası olarak kalmaya devam etmiştir.