Kırıkhan´ın doğusunda Suriye ve Kumlu, Batısında Belen, Kuzeyinde Hassa, Güneyinde Antakya bulunmaktadır. Kırıkhan 36-37 derece kuzey enlemleri ile 36-37 derece doğu boylamları arasında 687.73. km2’lik bir alan üzerinde bulunmaktadır. Amik gölünün kurutulması ile meydana gelen verimli ova ilçenin bir bölümünü teşkil etmektedir. Amik ovasını baştanbaşa geçen karasu ile ilçe merkezinden geçen Delibekirli çayı belli başlı akarsulardır.
- Dağlar: İlçenin en önemli dağı batı kısmını boydan boya kaplayan Amanos dağlarıdır. Doğusunda Suriye sınırı ve Kürt Dağları ilçe merkezinin güneyinde kalan ve Amanosların uzantısı olan birkaç tepe, kentin kuzeyinde ise yine aynı dağ silsilesinin devamı vardır.
- Göller: Gölbaşı gölü Kırıkhan’ın tek doğal gölü olup İlçenin doğusunda Suriye sınırına yakın bir konumda bulunan Gölbaşı köyünde bulunmaktadır. Derinliği 5-10 metre arasındadır. Gölde Balık üretilmekte ve sulama amaçlı kullanılmaktadır. Gölün içerisinde bir de adacık vardır. Gölbaşı Gölü Conba kanalı ile Amik Ovası Sulama kanalına uzatılmıştır.
- Geçitler: Doğal yapı gereği bölgenin kuzey – güney doğrultusunda uzanan amik ovası Amanoslarla Kürtdağları arasında önemli bir geçittir. Doğu batı yöresinde en önemli geçitler Suriye’ye Yalangoz – İncirli civarından, Batıda ise Gedik – Belen geçidi ile Türkiye’nin en önemli İpek yolu geçididir. Ayrıca Kuzey batıda dağlık alanda önemli sayılabilecek Ceylanlı Köyü üzerinden Amanosları aşan patikalar ile İskenderun, Dörtyol İlçesine ve Hassa İlçesine değin uzanabilmektedir.